Ο καγιανάς είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει την γλυκιά γεύση της ώριμης ντομάτας και του αυγού. Κυρίως καλοκαιρινή συνταγή που δεν έχει αυστηρά καλούπια και μπορούμε να την κτίσουμε ανά πάσα στιγμή, με τα υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας. Είναι μια ζουμερή απλή ομελέτα του καλοκαιριού που έχει τα δικά της μυστικά στο ψήσιμο. Απλώνεται η μυρωδιά της ντομάτας που σιγοβράζει και σπάει μύτες.
Η ονομασία μάλλον προέρχεται από την τούρκικη λέξη Kaygana που σημαίνει ομελέτα. Συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο με χοιρινό παστό ή σύγκλινο ή λουκάνικο ή τυρί φέτα. Συνήθως προσθέτουν κάποιο λαχανικό, πατάτα, κρεμμύδι και μπόλικη ζουμερή ώριμη ντομάτα. Στην Κρήτη, στα Επτάνησα, στην Εύβοια αυτό το πιάτο το συναντάμε με την ονομασία «στραπατσάδα» από το ιταλικό strapazzare που σημαίνει χτυπάω, στραπατσάρω, με κύρια υλικά την ντομάτα, τ’ αυγά και λίγο τυρί. Οι Έλληνες της Πόλης έχουν το «μενεμένι» (στα τούρκικα menemen) που προσθέτουν πράσινες πιπεριές και μερικές καυτερές πιπεριές.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη
Ο καγιανάς είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει την γλυκιά γεύση της ώριμης ντομάτας και του αυγού. Κυρίως καλοκαιρινή συνταγή που δεν έχει αυστηρά καλούπια και μπορούμε να την κτίσουμε ανά πάσα στιγμή, με τα υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας. Είναι μια ζουμερή απλή ομελέτα του καλοκαιριού που έχει τα δικά της μυστικά στο ψήσιμο. Απλώνεται η μυρωδιά της ντομάτας που σιγοβράζει και σπάει μύτες.
Η ονομασία μάλλον προέρχεται από την τούρκικη λέξη Kaygana που σημαίνει ομελέτα. Συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο με χοιρινό παστό ή σύγκλινο ή λουκάνικο ή τυρί φέτα. Συνήθως προσθέτουν κάποιο λαχανικό, πατάτα, κρεμμύδι και μπόλικη ζουμερή ώριμη ντομάτα. Στην Κρήτη, στα Επτάνησα, στην Εύβοια αυτό το πιάτο το συναντάμε με την ονομασία «στραπατσάδα» από το ιταλικό strapazzare που σημαίνει χτυπάω, στραπατσάρω, με κύρια υλικά την ντομάτα, τ’ αυγά και λίγο τυρί.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη