Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καγιανάς με Λουκάνικα

14 Μάιος, 2021

Ο καγιανάς είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει την γλυκιά γεύση της ώριμης ντομάτας και του αυγού. Κυρίως καλοκαιρινή συνταγή που δεν έχει αυστηρά καλούπια και μπορούμε να την κτίσουμε ανά πάσα στιγμή, με τα υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας. Είναι μια ζουμερή απλή ομελέτα του καλοκαιριού που έχει τα δικά της μυστικά στο ψήσιμο. Απλώνεται η μυρωδιά της ντομάτας που σιγοβράζει και σπάει μύτες.

Η ονομασία μάλλον προέρχεται από την τούρκικη λέξη Kaygana που σημαίνει ομελέτα. Συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο με χοιρινό παστό ή σύγκλινο ή λουκάνικο ή τυρί φέτα. Συνήθως προσθέτουν κάποιο λαχανικό, πατάτα, κρεμμύδι και μπόλικη ζουμερή ώριμη ντομάτα. Στην Κρήτη, στα Επτάνησα, στην Εύβοια αυτό το πιάτο το συναντάμε με την ονομασία «στραπατσάδα» από το ιταλικό strapazzare που σημαίνει χτυπάω, στραπατσάρω, με κύρια υλικά την ντομάτα, τ’ αυγά και λίγο τυρί. Οι Έλληνες της Πόλης έχουν το «μενεμένι» (στα τούρκικα menemen) που προσθέτουν πράσινες πιπεριές και μερικές καυτερές πιπεριές.

Υλικά

  • 200 γραμμάρια  λουκάνικο καπνιστό Οικονομάκος
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 50ml Ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • Φρέσκια ρίγανη
  • 80 γραμμάρια σφέλα Μεσσηνίας ή φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  •  

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα λουκάνικα και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο.
  2. Στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στο τηγάνι, ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελάχιστα  τα αυγά με ένα πιρούνι και περιχύνουμε την ντομάτα.
  4. Ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να πήξει το αυγό και αποσύρουμε από τη φωτιά (δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ).
  5. Ρίχνουμε τα λουκάνικα που έχουμε κρατήσει και το τυρί, ξύνουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε ζεστό μέσα στο τηγάνι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

Card cap

Καγιανάς με Λουκάνικα

06 Μάιος, 2021

Ο καγιανάς είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει την γλυκιά γεύση της ώριμης ντομάτας και του αυγού. Κυρίως καλοκαιρινή συνταγή που δεν έχει αυστηρά καλούπια και μπορούμε να την κτίσουμε ανά πάσα στιγμή, με τα υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας. Είναι μια ζουμερή απλή ομελέτα του καλοκαιριού που έχει τα δικά της μυστικά στο ψήσιμο. Απλώνεται η μυρωδιά της ντομάτας που σιγοβράζει και σπάει μύτες.

Η ονομασία μάλλον προέρχεται από την τούρκικη λέξη Kaygana που σημαίνει ομελέτα. Συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο με χοιρινό παστό ή σύγκλινο ή λουκάνικο ή τυρί φέτα. Συνήθως προσθέτουν κάποιο λαχανικό, πατάτα, κρεμμύδι και μπόλικη ζουμερή ώριμη ντομάτα. Στην Κρήτη, στα Επτάνησα, στην Εύβοια αυτό το πιάτο το συναντάμε με την ονομασία «στραπατσάδα» από το ιταλικό strapazzare που σημαίνει χτυπάω, στραπατσάρω, με κύρια υλικά την ντομάτα, τ’ αυγά και λίγο τυρί. 

Υλικά

  • 200 γραμμάρια  λουκάνικο καπνιστό Οικονομάκος
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 50ml Ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • Φρέσκια ρίγανη
  • 80 γραμμάρια σφέλα Μεσσηνίας ή φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα λουκάνικα και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο.
  2. Στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στο τηγάνι, ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελάχιστα  τα αυγά με ένα πιρούνι και περιχύνουμε την ντομάτα.
  4. Ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να πήξει το αυγό και αποσύρουμε από τη φωτιά (δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ).
  5. Ρίχνουμε τα λουκάνικα που έχουμε κρατήσει και το τυρί, ξύνουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε ζεστό μέσα στο τηγάνι.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store