Η ονομασία σκιουφιχτά προέρχεται από το ρήμα σκιουφίζω, που στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Κρήτης σημαίνει στρίβω. Το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα τους επιτυγχάνεται όταν τα ζυμαρένια κορδόνια, που πλάθουμε με τη ζύμη μας, κόβονται σε τεμάχια μήκους 2-3 εκατοστών και με μαεστρία πιέζονται με τα δάκτυλα, προκειμένου να δημιουργηθεί η κοιλότητα που τα μετατρέπει σε κοίλα, σωληνοειδή θα μπορούσαμε να πούμε, ζυμαρικά. Ακούγεται δύσκολο, αλλά πιστέψτε με είναι απλά θέμα εμπειρίας, ενώ η όποια δυσκολία ξεχνιέται με την απόλαυση του πεντανόστιμου πιάτου που προκύπτει, σε όποιον συνδυασμό γεύσεων κι αν καταλήξουμε, με τον πλέον χαρακτηριστικό να παντρεύει τα σκιουφιχτά με κοκκινιστό κοτόπουλο και ξερή τριμμένη μυζήθρα. Γεύση απλά θεϊκή!
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια η καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά πελτέ
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 250 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 1/2 κουταλάκι καυτερή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 500 γρ.σκιουφιχτά μακαρόνια
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τα καλαμάρια και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας ώσπου να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι και την ζάχαρη.
- Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ βράζουμε τα σκιουφιχτά σε αρκετό και αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα με τα καλαμάρια.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης