Υλικά:
- 1 κιλό καλαμαράκια
- 100ml ελαιόλαδο «επιλογή μου»
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
- 50ml ούζο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 300γρ. τομάτες τριμμένες
- 8 τοματίνια
- 2 φύλλα δάφνης «επιλογή μου»
- ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά «επιλογή μου»
- 800ml νερό
- Αλάτι «επιλογή μου»
- Πιπέρι «επιλογή μου»
- 300γρ. κριθαράκι μέτριο «επιλογή μου»
Εκτέλεση:
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο και την πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα φύλλα δάφνης, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά περίπου.
- Αφού περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε τα καλαμαράκια με την σάλτσα σε ένα ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι, βάζουμε το νερό και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 20-25 λεπτά.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία
Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης