Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καλαμαράκια του κουτιού στιφάδο

01 Απρίλιος, 2021

Η κονσερβοποίηση των τροφών είναι μια μέθοδος που κατάφερε να διατηρηθούν τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους. Έλυσαν σοβαρά προβλήματα διατήρησης των τροφών σε αυτούς που αναγκάζονται να παραμένουν για αρκετό διάστημα μακριά από   την οικία τους, λόγω της φύσης εργασίας τους  και δεν έχουν ψυγεία ή άλλα μέσα διατήρησης των τροφίμων. Στην ορεινή Κρήτη για παράδειγμα, που οι αγρότες αναγκάζονται να διαμένουν κάποιες μέρες του χρόνου σε μαγατζέδες – έτσι λένε τις πετρόκτιστες αγροτικές οικίες στην ύπαιθρο- για αγροτικές δουλειές, οι κονσέρβες δεν λείπουν από την κουζίνα της οικίας. Είναι λύση ανάγκης.

 

Υλικά

500γρ. ξερά κρεμμύδια ή στιφάδου

1 κουτί καλαμαράκια

80ml ελαιόλαδο

100ml κόκκινο κρασί

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

2 κουταλιές ξίδι

3-4 φύλλα δάφνης

3-4 κόκκους μπαχάρι

Λίγο ρίγανη

Αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια (αν δεν βρούμε μικρά στιφάδου). Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για να ψηθεί, ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες, το ξύδι και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν τα κρεμμύδια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Σουρώνουμε τα καλαμαράκια από το υγρό και στύβουμε λίγο λεμόνι, αν θελουμε τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για αλλά 5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Μπορούμε ιδανικά να σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή με ρύζι.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη,Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης,Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη