Στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και ολόκληρης της Σαρακοστής, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους! Γαρίδες, όστρακα παντός είδους, χταποδάκια, σουπιές και καλαμαράκια καταναλώνονται σκέτα ως μεζεδάκια ψητά, τηγανητά ή ακόμα και βραστά ή ωμά, ενώ πρωταγωνιστούν και σε πιο ολοκληρωμένες συνταγές, όπως τα rissotti, οι μακαρονάδες, αλλά και πιάτα με λαχανικά όπως οι σουπιές με σπανάκι και το χταπόδι στιφάδο. Τα καλαμάρια όμως, μαζί με τις σουπιές, λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους, έχουν μία επιπλέον δυνατότητα, αυτήν του γεμίσματος, με μια πληθώρα υλικών, από ρύζι και τυριά μέχρι λαχανικά, χόρτα, ξηρούς καρπούς, κινόα και ό,τι άλλο επιθυμήσει ο δημιουργός της συνταγής, που αγκαλιάζονται από την σφιχτή σάρκα των μαλακίων και μαζί παραδίδονται στο φιλί της φωτιάς, που τα μετατρέπει σε εξαιρετικής νοστιμιάς εδέσματα.
Πιο συγκεκριμένα το καλαμάρι, που ανήκει στα κεφαλόποδα, αλλά και στα μαλάκια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην μαγειρική διαφορετικών περιοχών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και χώρες της Ευρώπης. Το σώμα του μπορεί να γεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου. Τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι είναι επίσης βρώσιμα, ενώ τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι φαγώσιμα είναι το διάφανο "κόκαλό" του και το ρύγχος του, που έχει βρεθεί αχώνευτο ακόμα και σε στομάχια φαλαινών.
Τα καλαμαράκια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι μια εξαιρετική πρόταση για το τραπέζι όποιου επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή θέλει να χάσει βάρος, είτε απλά ενδιαφέρεται να φάει κάτι εξίσου νόστιμο και υγιεινό. Γι' αυτό άλλωστε δεν θα έπρεπε να τα παραγκωνίζουμε από το καθημερινό μας τραπέζι στην διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου και να στρεφόμαστε σε αυτά μόνο κατά τις περιόδους νηστείας. Αν φτιάξετε έστω και μία φορά την συνταγή που σας δίνουμε, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα την απαρνηθείτε μετά το τέλος της Σαρακοστής!
Υλικά
Για την γέμιση
Για την σάλτσα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκη