Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά

24 Φεβρουάριος, 2022

Στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και ολόκληρης της Σαρακοστής, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους! Γαρίδες, όστρακα παντός είδους, χταποδάκια, σουπιές και καλαμαράκια καταναλώνονται σκέτα ως μεζεδάκια ψητά, τηγανητά ή ακόμα και βραστά ή ωμά, ενώ πρωταγωνιστούν και σε πιο ολοκληρωμένες συνταγές, όπως τα rissotti, οι μακαρονάδες, αλλά και πιάτα με λαχανικά όπως οι σουπιές με σπανάκι και το χταπόδι στιφάδο. Τα καλαμάρια όμως, μαζί με τις σουπιές, λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους, έχουν μία επιπλέον δυνατότητα, αυτήν του γεμίσματος, με μια πληθώρα υλικών, από ρύζι και τυριά μέχρι λαχανικά, χόρτα, ξηρούς καρπούς, κινόα και ό,τι άλλο επιθυμήσει ο δημιουργός της συνταγής, που  αγκαλιάζονται από την σφιχτή σάρκα των μαλακίων και μαζί παραδίδονται στο φιλί της φωτιάς, που τα μετατρέπει σε εξαιρετικής νοστιμιάς εδέσματα.

Πιο συγκεκριμένα το καλαμάρι, που ανήκει στα κεφαλόποδα, αλλά και στα μαλάκια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην μαγειρική διαφορετικών περιοχών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και χώρες της Ευρώπης. Το σώμα του μπορεί να γεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου. Τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι είναι επίσης βρώσιμα, ενώ τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι φαγώσιμα είναι το διάφανο "κόκαλό" του και το ρύγχος του, που έχει βρεθεί αχώνευτο ακόμα και σε στομάχια φαλαινών.

Τα καλαμαράκια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι μια εξαιρετική πρόταση για το τραπέζι όποιου επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή θέλει να χάσει βάρος, είτε απλά ενδιαφέρεται να φάει κάτι εξίσου νόστιμο και υγιεινό. Γι' αυτό άλλωστε δεν θα έπρεπε να τα παραγκωνίζουμε από το καθημερινό μας τραπέζι στην διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου και να στρεφόμαστε σε αυτά μόνο κατά τις περιόδους νηστείας. Αν φτιάξετε έστω και μία φορά την συνταγή που σας δίνουμε, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα την απαρνηθείτε μετά το τέλος της Σαρακοστής!

 

Υλικά

1 κιλό καλαμάρια ή μικρά καλαμαράκια

Για την γέμιση

50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

400 γρ. ρύζι καρολίνα

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα τριμμένη

30ml ούζο

½ κούπα ζεστό νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Για την σάλτσα

50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

50ml άσπρο κρασί

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

½  κούπα νερό

4 φύλλα βασιλικού ( προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κόκκαλο και τα πλοκάμια, πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πλοκάμια ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα και μισή κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορριφθούν τα υγρά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση και κλείνουμε τις άκριες με μία οδοντογλυφίδα.

Μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Για την κατσαρόλα, τοποθετούμε τα καλαμάρια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί, την σάλτσα ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά.

Για το φούρνο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης