Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καλαμάρια Γιουβέτσι

09 Μάρτιος, 2021

Το γιουβέτσι είναι ένα φαγητό που παρασκευάζεται από κρέας (βοδινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο) ή θαλασσινά όπως γαρίδες και καλαμαράκια. Αγαπημένο φαγητό για κυριακάτικο τραπέζι, που την περίοδο της Σαρακοστής γίνεται γιουβέτσι θαλασσινών με σπυρωτό και ζουμερό κριθαράκι γεμάτο αρώματα και γεύση. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο σκεύος στο φούρνο, τα καλαμαράκια γιουβέτσι ψήνονται σε κατσαρόλα ή τηγάνι. Εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή με αρώματα θάλασσας και σάλτσα από διάφορα λαχανικά από την ελληνική γη και τον ελληνικό ήλιο, που φτιάχνεται από την Κρήτη μέχρι την Θράκη.

Τα αρχαία αυτά έθιμα, με την πάροδο των χρόνων, προσαρμόστηκαν στις νεότερες εποχές και στον Χριστιανισμό, με διάφορες παραλλαγές. Τα νηστίσιμα είναι πολύ δημοφιλή και σήμερα, κυρίως μετά την αποκριά αφού είναι η περίοδος που ξεκινά η αποχή από το κρέας.

 

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια

100 ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 πράσα κομμένα σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουταλιά πελτέ

2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες

2 φύλλα δάφνης

1 κύβο λαχανικών

1 λίτρο νερό

Αλάτι

Πιπέρι

500 γραμμάρια  κριθαράκι μέτριο

Εκτέλεση

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο και την πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.

Αφού περάσει ο χρόνος, σε 1 λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε τον κύβο λαχανικών και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Όταν αρχίζει να κοχλάζει, βάζουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε απαλά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8 έως 10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη