Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καλαμάρια με φασόλια μαυρομάτικα

28 Φεβρουάριος, 2023

Τι πιο υγιεινό και νόστιμο, λοιπόν, από το να επιλέξουμε για το οικογενειακό μας τραπέζι μια πλούσια σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, στην οποία τα καλαμαράκια θα προσδώσουν το γευστικό twist, που θα την καταστήσει ακαταμάχητη. Τα αγαπημένα αυτά μαλάκια κρατούν ρόλο πρωταγωνιστικό στο νηστίσιμο τραπέζι της Σαρακοστής. 

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί με τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μπορούν να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, σύμφωνα με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τόσο για την υγεία μας, όσο και για τη διαχείριση του βάρους μας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες -άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.άλ.-, ενώ μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίτευξη μακροζωίας.

Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει ποσότητα πρωτεΐνης ίση με αυτήν μισής μπριζόλας. Παρ' όλα αυτά θεωρούνται. 

 

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1/4  κουταλάκι πάπρικα καυτερή
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
  2. Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, την πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Ρίχνουμε την ντομάτα, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε μισή κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  6. Τέλος, προσθέτουμε τα φασόλια ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 έως 15 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store