Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καλαμάρια ψητά με σάλτσα βασιλικού

04 Ιούλιος, 2022

Μια γευστική συνταγή με άρωμα θάλασσας και φρέσκου βασιλικού που αρέσει σε όλους. Ένα νόστιμο ορεκτικό, ελαφρύ και εξαιρετικά απλό, που σπάνια έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Εύκολα αυτός ο μεζές μπορεί να γίνει ένα υπέροχο πιάτο για γεύμα αν προστεθούν αμυλώδεις τροφές.

Τα καλαμαράκια και γενικότερα τα μαλάκια , σουπιές με το μελάνι  τους και ξύδι, σαλιγκάρια με πλιγούρι ή κριθάρι κυριαρχούσαν στην διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, κυρίως μετά την περίοδο από τους ξέφρενους εορτασμούς για το θεό Διόνυσο, ένα διάστημα με έντονο το στοιχείο του εξαγνισμού και της κάθαρσης από τη σάτιρα, την υπερβολή και τα σκωπτικά πειράγματα. Οι Έλληνες απολάμβαναν με ηδονική χαρά το καλό φαγητό. Και καλό φαγητό στην κλασσική εποχή θεωρούσαν τις λιχουδιές από τη θάλασσα.

 

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ούζο
  • Για την σάλτσα
  • 1 κούπα με φύλλα βασιλικού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 2 κουταλιές κουκουνάρι
  • 50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν.
  2. Σε ένα multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα και πολτοποιούμε. Κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καλαμάρι για 4 λεπτά. Σβήνουμε με ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε την σάλτσα και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store