PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Καλιτσούνια Λυχναράκια
εικονίδιο ημερομηνίας

05 Απρίλιος, 2021

Τα καλιτσούνια φτιάχνονται την Μεγάλη Πέμπτη ή το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για να είναι ακόμα πιο φρέσκα! Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή τρίγωνο αλλά συχνά μοιάζει με ανοιχτό λυχνάρι γι’ αυτό και στην Κρήτη να ονομάζουμε Λυχναράκια για να ξεχωρίζουν από τα Ανεβατά καλιτσούνια.

Σίγουρα οι μνήμες μας πάνε στα παιδικά μας χρόνια , στα χωριά της Κρήτης όπου τα έθιμα τηρούνται με ευλάβεια. Εκεί μέχρι και σήμερα οι γειτονιές την Μεγάλη Πέμπτη μοσχοβολούν από αρώματα, ενώ δεν λείπουν και τα πειράγματα από τις νοικοκυρές που συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει τα πιο νόστιμα αλλά και πιο  εμφανίσιμα Λιχναράκια.

 

Υλικά

για τη ζύμη

200ml ελαιόλαδο

250γρ. ζάχαρη

3 αυγά

Ξύσμα από ένα λεμόνι

15mlανθόνερο

200ml γάλα

20γρ. μπέικινπάουντερ

1-1.2 κιλά αλεύρι

Για τη γέμιση

2 κιλά μυζήθρα γλυκιά

400γρ. ζάχαρη

1,5 κουταλάκι κανέλα

15ml ανθόνερο

1-2 αυγά

Για την επάλειψη

2 κρόκους αυγών

½ κουταλάκι ζάχαρη

Για το πασπάλισμα

Κανέλα

Σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ανθόνερο. Ρίχνουμε το γάλα και σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικινπάουντερ. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Θα πρέπει να αφήσουμε τη μυζήθρα για μια έως δυο μέρες σε σουρωτό  με πετσέτα στο ψυγείο ώστε να στεγνώσει και να φύγει όσο περισσότερη υγρασία γίνεται. Λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι πολύ καλά και προσθέτουμε τα υλικά μας. 

Φτιάχνουμε μπάλες τη ζύμη και ανοίγουμε  φύλλα με μηχανή για ζυμαρικά, πρώτα από το επίπεδο 6 δυο φορές και στη συνέχεια στο επίπεδο 3 ώστε να έχουμε ένα ωραίο φύλλο. Αν δεν έχουμε μηχανή θα ανοίξουμε φύλλο με πλάστη πάχους μισού εκατοστού. Με ένα στρογγυλό κουπ (ό,τι μέγεθος θέλουμε τα καλιτσούνια μας) κόβουμε τη ζύμη.

Τοποθετούμε τα φυλλαράκια πάνω σε λαδόκολλες που έχουμε κόψει. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να γυρίζουμε τη λαδόκολλα και να τσιμπάμε τα καλιτσούνια καλύτερα.

Στη μέση του φύλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και στρώνουμε όμορφα με ένα βρεγμένο μαχαίρι. Με μια οδοντογλυφίδα για βοήθεια ξεκινούμε τα τσιμπήματα, βάζουμε την οδοντογλυφίδα μέσα από το φύλλο, σπρώχνουμε προς τα έξω και τσιμπάμε.

Βάζουμε τα καλιτσούνια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με αυγό το οποίο έχουμε χτυπήσει με μισή κουταλιά ζάχαρη για να γυαλίσει, μπορούμε και στο αυγό να ρίξουμε μια σταγόνα ανθόνερο. Πασπαλίζουμε με κανέλα και για όσους επιθυμούν, σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο. Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο, ζεστά καθώς είναι βάζουμε πάνω λεμονόφυλλα για περισσότερο άρωμα.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη