Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καλτσούνια Χανιώτικα με δυόσμο

01 Ιούνιος, 2023

Στα Χανιά οι κλειστές πίτες τηγανιού σε σχήμα μεσοφέγγαρου, με γέμιση χόρτα υπαίθρου ή με τυριά, μυζήθρα ή τυρομάλαμα, αναφέρονται με το όνομα καλτσούνια ή καλιτσούνια. Δεν είναι τίποτα άλλο από τα χορτοπιτάκια ή μυζηθροπιτάκια της υπόλοιπης Κρήτης. Ο όρος είναι δανεισμένος από τα γνωστά πασχαλινά καλιτσούνια που φτιάχνονται με διαφορετική ζύμη και γέμιση και ψήνονται στο φούρνο. 

Τα Χανιώτικα καλιτσούνια με τυρομάλαμα, τυριά, αυγά και δυόσμο είναι λιχουδιές που αρέσουν σε όλους. Απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν στο τραπέζι για να τα δοκιμάσεις. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα υλικά. Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις επισκέπτες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή  ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά  που μπαίνει πάνω στο τραπέζι μαζί με φαγητό. Μαζί με τα τυροπιτάκια είναι από τα εκλεκτότερα ορεκτικά των Κρητικών.

 

Υλικά

Για την ζύμη

  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml γάλα
  • 20 ml τσικουδιά ή τσίπουρο
  • Αλάτι
  • 670-700 αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Για την γέμιση

  • 250 γρ. τυρομάλαμα ή πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. ξινομυζήθρα
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • Σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο και ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για περίπου μισή ώρα.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά και με ένα πιρούνι λιώνουμε.  Προσθέτουμε το αυγό, τον δυόσμο και το πιπέρι και ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε  λεπτό φύλλο με ένα πλάστη αλευρώνοντας όποτε χρειαστεί. Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με ένα κουπάτ στρογγυλά φυλλαράκια.
  4. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σε φακελάκι. Μεταφέρουμε τα καλτσούνια σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store