Τις μέρες του χειμώνα και των γιορτών, οι συναντήσεις με φίλους και αγαπημένους είναι πιο συχνές. Όταν ο χρόνος είναι λιγοστός και δεν επαρκεί για μαγειρέματα, είναι μια λύση που θα κάνει τη βραδιά αξέχαστη και την παρέα χορτάτη. Και όλα αυτά χάρη στις πρώτες ύλες της πατρίδας μας με το ιδιαίτερο μικροκλίμα των περιοχών που εκμεταλλεύτηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και κατάφεραν να δημιουργήσουν εκλεκτά προϊόντα με βάση το γάλα και το κρέας.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο για κανταΐφι
- 400 γρ. μίξ τριμμένα τυριά
- 300 γρ. διάφορα αλλαντικά κομμένα σε κύβους ( μπέικον , ζαμπόν, χοιρινή ωμοπλάτη , γαλόπουλα )
- 500 γρ. γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα. Τέλος ρίχνουμε τα τυριά και τα αλλαντικά ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Παίρνουμε ένα μέρος από το φύλλο κανταΐφι και αφρατεύουμε με τα δάχτυλά μας. Τοποθετούμε κυκλικά σε ταψί για muffins και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε στην μέση μία κουταλιά της σούπας από την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά , μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης