Υλικά:
Για τα κανταιφάκια:
- 500γρ. κανταΐφι (αποψυγμένο)
- 200γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση:
- 100γρ. καρύδια
- 100γρ. αμύγδαλα
- 80γρ. φιστίκι Αιγίνης
- 3κ.σ. ζάχαρη
- 1κ.γ. κανέλα
- ¼κ.γ. γαρίφαλο
- 2κ.σ. μέλι
- ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
- 500ml νερό
- 500γρ. ζάχαρη
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
- Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας. Βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς, χωρίς να γίνουν σκόνη — θέλουμε να είναι χοντροκομμένοι. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
- Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας πολύ καλά, ώστε να αφρατέψει. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα κανταΐφι, όσο μια χούφτα, την απλώνουμε μακρόστενα και βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση στην άκρη.
- Τυλίγουμε σφιχτά σε μικρό ρολάκι ή φωλιά και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
- Περιχύνουμε όλα τα κανταϊφάκια με λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να βραχεί κάθε κομμάτι. Στο τέλος ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 45–55 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφί και τραγανά.
- Μόλις είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε για μία ώρα, ώστε να τραβήξουν καλά το σιρόπι, και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη