Αν αναρωτιέστε από πού κατάγεται τόσο η ονομασία όσο και το ίδιο το πεντανόστιμο, μελαχρινό αυτό γλυκάκι, η καριόκα, σπεύδω να σας κατατοπίσω ότι Cariocas ονομάζονται όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Πρόκειται για μία σπάνιας γεύσης σοκολατένια λιχουδιά, που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, ξεκινώντας από τον ήχο ξετυλίγματος του γνωστού αλουμινόχαρτου που την περιτυλίγει, προκαλώντας μας ακατάσχετη σιελόρροια και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το σοκολατένιο λαχταριστό μισοφέγγαρο της καριόκας, περνώντας στο άρωμα των πάμπολλων συστατικών της, που αναδύονται στην πρώτη κιόλας δαγκωνιά και στις αμέτρητες γεύσεις και υφές που κατακλύζουν τον ουρανίσκο μας. Φτιάξτε τις και απολαύστε τις με τον απογευματινό καφέ ή την ζεστή σοκολάτα σας και μην ξεχνάτε ότι στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν τουλάχιστον για 3 μήνες. Εννοείται, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για αυτοσχεδιασμούς, στο πλαίσιο των οποίων μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα, το υποβρύχιο βανίλα με οποιουδήποτε άλλου αρώματος αντίστοιχο γλυκό, το κονιάκ με λικέρ της αρεσκείας σας ή τις σταφίδες με κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο. Και φυσικά οι καριόκες μπορούν κάλλιστα να βουτηχθούν και σε λευκή σοκολάτα, δίνοντας έτσι νόημα στην αληθινή σημασία της λέξης "kari’oka", που στην πραγματικότητα σημαίνει λευκό σπίτι, στην γλώσσα Tupi των γηγενών Βραζιλιάνων.
Υλικά
Για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης