Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καριόκες με κακάο

04 Οκτώβριος, 2021

Αν αναρωτιέστε από πού κατάγεται τόσο η ονομασία όσο και το ίδιο το πεντανόστιμο, μελαχρινό αυτό γλυκάκι, η καριόκα, σπεύδω να σας κατατοπίσω ότι Cariocas ονομάζονται όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Πρόκειται για μία σπάνιας γεύσης σοκολατένια λιχουδιά, που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, ξεκινώντας από τον ήχο ξετυλίγματος του γνωστού αλουμινόχαρτου που την περιτυλίγει, προκαλώντας μας ακατάσχετη σιελόρροια και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το σοκολατένιο λαχταριστό μισοφέγγαρο της καριόκας, περνώντας στο άρωμα των πάμπολλων συστατικών της, που αναδύονται στην πρώτη κιόλας δαγκωνιά και στις αμέτρητες γεύσεις και υφές που κατακλύζουν τον ουρανίσκο μας. Φτιάξτε τις και απολαύστε τις με τον απογευματινό καφέ ή την ζεστή σοκολάτα σας και μην ξεχνάτε ότι στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν τουλάχιστον για 3 μήνες. Εννοείται, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για αυτοσχεδιασμούς, στο πλαίσιο των οποίων μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα, το υποβρύχιο βανίλα με οποιουδήποτε άλλου αρώματος αντίστοιχο γλυκό, το κονιάκ με λικέρ της αρεσκείας σας ή τις σταφίδες με κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο. Και φυσικά οι καριόκες μπορούν κάλλιστα να βουτηχθούν και σε λευκή σοκολάτα, δίνοντας έτσι νόημα στην αληθινή σημασία της λέξης "kari’oka", που στην πραγματικότητα σημαίνει λευκό σπίτι, στην γλώσσα Tupi των γηγενών Βραζιλιάνων.

 

Υλικά

  • 225 γραμ. μπισκότα τύπου πτι - μπερ
  • 130 γραμ. καρύδια «Επιλογή μου»
  • 20ml κονιάκ ή ρακόμελο
  • 1/4 κουταλάκι κανέλα «Επιλογή μου»
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουτάλια μέλι «Επιλογή μου»
  • 25 γραμ. κακάο «Επιλογή μου»
  • 100 γραμ. λιωμένο βούτυρο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 100 γραμ. ζαχαρούχο γάλα

Για την επικάλυψη

  • 400 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα «Επιλογή μου» 

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα μπισκότα και τα καρύδια και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν άλλα όχι να γίνουν πούδρα.
  2. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο καθώς και το ζαχαρούχο γάλα.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Απλώνουμε στον πάγκο δυο κομμάτια μεμβράνη και μεταφέρουμε το μείγμα. Πιέζουμε με τα χέρια ώστε να σφίξει και ρολάρουμε να πάρει ένα κυκλικό σχήμα.
  6. Αφήνουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα ή στο ψυγείο για 3 ώρες.
  7. Αφού παγώσει, αφαιρούμε την μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5 - 2 εκ.
  8. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
  9. Με μια τσιμπίδα βουτάμε κάθε κομμάτι καριόκα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  10. Τέλος, αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα και σερβίρουμε. Μπορούμε να τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και να αποθηκεύσουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης