Γνωρίζετε τι είναι η καλασούνα; Έχετε δοκιμάσει ποτέ αδιαγγουρένια ή αδιάγγουρο; Aν όχι σπεύδω να σας κατατοπίσω! Στην Φολέγανδρο, αυτό το μικρό και όμορφο κυκλαδονήσι, καλασούνες ονομάζονται γενικά όλες οι πίτες, αλμυρές ή γλυκές, οι οποίες εμπλουτίζουν το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αγκαλιάζοντας στα χειροποίητα φύλλα τους τα τοπικά εποχιακά προϊόντα, από τυροκομικά και λαχανικά έως φρούτα και χορταρικά και χορταίνοντας πολλά στόματα με λίγα υλικά.
Υλικά
- 1 κιλό καρπούζι χωρίς φλούδα
- 100 γραμ. ζάχαρη
- 150 γραμ. μέλι
- 300 γραμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά κανέλα
- 1 βανίλια
- 100 γραμ. σταφίδες μαύρες
- 100 γραμ. σουσάμι λευκό
Εκτέλεση
- Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό και αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν τα υγρά.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, την κανέλα και την βανίλια. Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την μισή ποσότητά από το σουσάμι.
- Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλο το ταψί και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
- Βγάζουμε την καρπουζόπιτα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης