Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καρυδόπιτα νηστίσιμη σιροπιαστή

02 Απρίλιος, 2024

Υλικά:

  • 200ml ελαιόλαδο
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 20ml κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 150ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1/3 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλιά λευκό ξύδι
  • 150γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200γρ. αλεύρι
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 150γρ. καρύδια θρυμματισμένα

Για το σιρόπι

  • 400γρ. ζάχαρη
  • 350ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά θα πρέπει να φτιάξουμε το σιρόπι: σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσει 4- 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  2. Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον χυμό και ανακατεύουμε.
  4. Ανακατεύουμε τη σόδα μέσα στο ξύδι μέχρι να φουσκώσει και ρίχνουμε στο μπόλ.
  5. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα θρυμματισμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Μεταφέρουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα  και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και κρατάμε στην άκρη.
  6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για 50-55 λεπτά.
  7. Όταν είναι έτοιμη η καρυδόπιτα, βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και αδειάζουμε το κρύο σιρόπι.
  8. Αφήνουμε για 1 ώρα  να κρυώσει και να σιροπιαστεί σωστά.
  9. Σερβίρουμε με θρυμματισμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store