PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Καρυδόπιτα σιροπιαστή με κρέμα

εικονίδιο ημερομηνίας

14 Απρίλιος, 2021

Η Καρυδόπιτα είναι ένα σιροπιαστό γλυκό φίνο και αφράτο. Βασικό υλικό της είναι τα καρύδια τα οποία αποτελούν υπερτροφή καθώς είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες.

Για να φτιάξουμε την τέλεια καρυδόπιτα το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα καλής ποιότητας καρύδια που θα χρησιμοποιήσουμε. Προτιμάμε να προμηθευτούμε τον καρπό μαζί με το φλοιό προκειμένου τα καρύδια μας να είναι τραγανά και φρέσκα. Αν αγοράσουμε καθαρισμένα , φροντίζουμε να είναι "ψωμωμένα"

Η παρασκευή της καρυδόπιτας έχει διάφορες εκδοχές. Ανάλογα με την εποχή που θα την φτιάξουμε μπορεί να είναι νηστίσιμη , αλλού φτιάχνεται με φύλλα, ενώ στη "μελαχρινή" της εκδοχή η ζάχαρη αντικαθίσταται με πετιμέζι. Στην ...πιο αμαρτωλή της παραλλαγή, η επικάλυψη είναι με σοκολάτα!

Φτιάξτε αυτό το γλυκό το οποίο δεν έχει δυσκολία στην παρασκευή του, και θα μοσχοβολίσει το σπίτι κανελογαρύφαλλα και εσπεριδοειδή!

 

Υλικά

6 αυγά

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1/3 κουταλάκι γαρίφαλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

20ml κονιάκ

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

200 γραμμάρια καρύδια θρυμματισμένα

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια ζάχαρη

500ml  νερό

1 ξύλο κανέλας

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για την κρέμα

150 γραμμάρια ζάχαρη

90 γραμμάρια κόρνφλάουερ

2 αυγά

1 λίτρο γάλα

3 βανίλιες

60 γραμμάρια  βούτυρο

200ml κρέμα γάλακτος

50 γραμμ. ζάχαρη άχνη

Για την διακόσμηση

100 γραμμάρια θρυμματισμένα καρύδια

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να φτιάξουμε το σιρόπι, σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσει 4- 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών  και σε ένα μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα θρυμματισμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, το μπέικινπάουντερ και το αλάτι.  Μεταφέρουμε μέσα στο μείγμα με τους  κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και κρατάμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία αφράτη μαρέγκα. Ρίχνουμε την μαρέγκα σε δόσεις μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς  στον αέρα για 45-50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία όλη την επιφάνεια και αδειάζουμε το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει, στη συνέχεια κλείνουμε πολύ καλά με αρκετή μεμβράνη και γυρνάμε το ταψί ώστε να σιροπιαστή σωστά όλο το γλυκό και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό φτιάχνουμε την κρέμα.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το κόρνφλάουερ, τα αυγά και το γάλα, ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη που θα εφάπτεται πάνω στην κρέμα, κρατάμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη, χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί.  Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα που έχει κρυώσει και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Στη συνέχεια στρώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια της καρυδόπιτας.  Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.  Αφού παγώσει , πασπαλίζουμε την επιφάνεια με θρυμματισμένο καρύδι,  κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη