Τα κατιμέρια κατάγονται από την Μικρά Ασία και έφθασαν στην Ελλάδα μαζί με τις Μικρασιάτισσες, μαγείρισσες άφθαστες, που μετέφεραν στη νέα πατρίδα όλα τα διάσημα πιάτα της Μικρασιατικής κουζίνας, από το ατζέμ πιλάφι, το μαντί, τις παστουρμαδόπιτες και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια μέχρι τα γλυκά φοινίκια, τα ισλί, τα κανταΐφια, τα κουλουράκια και τα σαραγλιά. Πρόκειται για μία απλή, κατά βάση, παρασκευή, τηγανητό φύλλο γεμιστό με τυρί, που μπορεί να καταναλωθεί τόσο σε αλμυρή, όσο και σε γλυκιά εκδοχή και να σερβιριστεί, αντίστοιχα, είτε με τριμμένο τυρί, είτε με μέλι ή πετιμέζι και φυσικά να συνοδευτεί με ουζάκι ή τσιπουράκι.
Παρά την απλότητα, ωστόσο, του εδέσματος -και ίσως ακριβώς λόγω αυτής-, τα κατιμέρια απαντώνται σε πάμπολλες παραλλαγές σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά μας, ακόμα δε και στην Κύπρο, όπου ονομάζονται καττιμέρκα και σερβίρονται με τερατσόμελο, δηλαδή χαρουπόμελο.
Είτε σε σχήμα κουλουριού είτε σε φακέλου , η διπλωμένη χειροποίητη ζύμη, αγκαλιάζει το συνήθως το ντόπιο τυράκι της εκάστοτε περιοχής, όπως στην Κω της Δωδεκανήσου, που τα γαρνίρουν με μέλι και κανέλα, ενώ στην Σάμο, που τα κατιμέρια έχουν το σχήμα τηγανητής πιτούλας, απλώς πασπαλίζονται με τριμμένο τυρί ή γαρνίρονται με μέλι ή πετιμέζι, ανάλογα με το ποια εκδοχή τους θα επιλεγεί. Σχήμα πιτούλας έχουν και τα κατιμέρια της Λήμνου, ενώ στην Κρήτη είναι δαχτυλιδένια και γεμισμένα με ξινομυζήθρα. Τα γλυκά, σε σχήμα ρολού, κατιμέρια της Αιτωλοακαρνανίας γεμίζονται με αμύγδαλα, καρύδια και σουσάμι, στην Πελοπόννησο τα προτιμούν με κρέμα και ξηρούς καρπούς ή και ξερά σύκα, ενώ στην Ρόδο τους δίνουν την μορφή πεπλατυσμένου δαχτυλιδιού γεμιστού με κατσικίσιο τυράκι. Στους Φούρνους Ικαρίας πρώτα τηγανίζουν τα πιτάκια και στην συνέχεια τυλίγουν με αυτά μπαστουνάκια τυριού, δίνοντας στα κατιμέρια σχήμα ρολού, που σερβίρεται με θυμαρίσιο μέλι. Όποιο κι αν είναι το σχήμα, η γέμιση και το γαρνίρισμά τους, τα κατιμέρια αποτελούν αγαπημένο snack για όλη την οικογένεια, ακριβώς όπως σε παλαιότερες και δυσκολότερες εποχές αποτελούσαν για όλους μια ιδανική λύση για απολαυστικό κολατσιό, που όλα τα παιδιά λάτρευαν να τρώνε από τα χέρια της γιαγιάς τους.
Υλικά
Για τη ζύμη
Για την γέμιση
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης