Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κατιμέρια με σιρόπι

25 Φεβρουάριος, 2022

Τα κατιμέρια κατάγονται από την Μικρά Ασία και έφθασαν στην Ελλάδα μαζί με τις Μικρασιάτισσες, μαγείρισσες άφθαστες, που μετέφεραν στη νέα πατρίδα όλα τα διάσημα πιάτα της Μικρασιατικής κουζίνας, από το ατζέμ πιλάφι, το μαντί, τις παστουρμαδόπιτες και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια μέχρι τα γλυκά φοινίκια, τα ισλί, τα κανταΐφια, τα κουλουράκια και τα σαραγλιά. Πρόκειται για μία απλή, κατά βάση, παρασκευή, τηγανητό φύλλο γεμιστό με τυρί, που μπορεί να καταναλωθεί τόσο σε αλμυρή, όσο και σε γλυκιά εκδοχή και να σερβιριστεί, αντίστοιχα, είτε με τριμμένο τυρί, είτε με μέλι ή πετιμέζι και φυσικά να συνοδευτεί με ουζάκι ή τσιπουράκι.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 30ml χυμό λεμόνι
  • 20ml ρακή ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 500-550ml νερό

Για την γέμιση

  • 400γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί
  • Για το σιρόπι
  • 400ml νερό
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 150γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα

  • Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Κανέλα

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  2. Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά  και βράζουμε για λίγο μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Θρυμματίζουμε το τυρί με ένα πιρούνι και κρατάμε στην άκρη.
  4. Αφού έχει ξεκουραστεί το ζυμάρι χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τη βοήθεια ενός πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 10εκ. και μάκρος 20εκ.
  5. Τοποθετούμε κατά μήκος της λωρίδας τυρί. Αλείφουμε με ένα πινέλο ελάχιστο νερό στις άκριες και τυλίγουμε σε ρολό (Προσοχή όχι πολύ σφιχτά το ρολό). Τέλος κλείνουμε σαν κουλούρι.
  6. Μεταφέρουμε τα κατιμέρια σε αλευρωμένο δίσκο ώσπου να τελειώσουμε.
  7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές ώσπου να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
  8. Αφού τελειώσουμε με το τηγάνισμα ρίχνουμε τα κατιμέρια στο σιρόπι και αφήνουμε για λίγο να σιροπιαστούν και απ’ τις δύο πλευρές.
  9. Μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε προαιρετικά με ελάχιστη ζάχαρη και κανέλα.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store