Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με κοφτό μακαρονάκι

24 Ιούνιος, 2022

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές, η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στην προέλευση του ονόματος του αγαπημένου σε όλους κεφτέ, είναι ότι έχει τις ρίζες του στην τουρκική λέξη köfte, η οποία με την σειρά της κατάγεται από την περσική λέξη kufteh, παράγωγο του ρήματος kuftan, που σημαίνει κοπανάω ή αλέθω και που προφανώς παραπέμπει στο πρωταρχικό στάδιο προετοιμασίας των κεφτέδων, το άλεσμα του κρέατος. 

Πιο πρόσφατες ιστορικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα κρεατένια αυτά μπαλάκια προέρχονται από την Ελλάδα, όπου όμως μεταφέρθηκαν από την Ανατολή, μέσα στις αποσκευές Αράβων εμπόρων, που δραστηριοποιούνταν κινούμενοι μεταξύ των δύο περιοχών.

Εδώ που τα λέμε, ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά, όπως στην εξαιρετική συνταγή που σας παραδίδουμε σήμερα, αλλά και αυτός με πατάτες τηγανητές, κυριολεκτικά δεν μπορεί να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

 

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

250 γραμ. χοιρινό κιμά

250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

1 ώριμη ντομάτα τριμμένη

1 αυγό

100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη

20 ml ελαιόλαδο

20 ml κόκκινο κρασί

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 κουταλάκι ρίγανη

Αλάτι πιπέρι

 

Αλεύρι για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα

50 ml ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά πελτέ

100 ml κόκκινο κρασί

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

1/4 κουταλάκι καυτερή πάπρικα

1/2 κουταλάκι ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι

Για το σερβίρισμα

Τριμμένο ανθότυρο ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο, την ντομάτα, το αυγό, τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το κρασί, τον μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.

Ζυμώνουμε πολύ καλά και κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και κυλάμε μέσα στο αλεύρι από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να ψηθούν και βγάζουμε σε μία πιατέλα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο  για να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε της τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά εωσότου δέσει η σάλτσα.

Εντωμεταξύ, βράζουμε το ζυμαρικό σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει συσκευασία. Τέλος, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.

Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού η σάλτσα.

Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store