Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κεφτεδάκια με σκιουφιχτά μακαρόνια

01 Οκτώβριος, 2020

Φράγκο λελέγκο παίξε την καμπάνα

να κατεβούν οι Φράγκοι να φάνε μακαρούνια

με τα χρυσά πηρούνια.

Ο κάτης μαγερεύει, ο ποντικός χορεύει

κι εσπάσανε τα πιάτα γεμάτα ζαχαράτα...!!!

Απ` αυτό το τραγουδάκι που όταν είμασταν παιδιά μας τραγουδούσανε οι μανάδες μας, θ` απομονώσουμε τη λέξη ''μακαρούνια'', για ν` ασχοληθούμε με τα ''σκιουφιχτά''

Τα μακαρόνια στην Κρήτη, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

*Τα ''φραγκομακάρουνα'', τα μακαρόνια δηλαδή του εμπορίου, και:

*Τα ''σκιουφιχτά'' ή ''στρουφομακάρουνα'' ή ''σκιουφομακάρουνα'' ή ''σκιφιστές - σκιουφιστές - σκιουφιχτές μακαρούνες'', που ήσαν τα μακαρόνια που έφτιαχναν οι νοικοκεράδες και που αντικαθιστούσαν τα μακαρόνια του εμπορίου, όταν τα τελευταία εσπάνιζαν ή εξαφανίζουνταν από την αγορά.

Εθεωρούντο νοστιμότατα και όταν καμιά φορά και σήμερα τα φτιάχνουν μερακλίνες νοικοκυράδες, οι νέοι τρέχουν με χαρά να τα δοκιμάσουν. Ας δούμε πώς τα έφτιαχναν. Ζυμώνουν αλεύρι από σιτάρι αλεσμένο στον χειρόμυλο, πλάθουν την ζύμη λίγη-λίγη σε σκοινί και με τα τρία μεσακά δάχτυλα παίρνουν ένα κομμάτι και με κατάλληλη πίεση και κίνηση των τριών δαχτύλων - εκπληκτικά ταχύτατη - μετατρέπουν το ζυμάρι σε σωληνοειδή κύλινδρο με λεπτά τουχώματα.

Ας δούμε πού τα έβραζαν; Ποτέ σε πήλινο τσουκάλι αλλά πάντα σε σιδεροτσίκαλο. Ήταν δε το σιδεροτσίκαλο από χαλκό αρκετά μεγάλο και σ` αυτό έβραζαν τα χόρτα και τα μακαρόνια κι αυτό γιατί χωρούσε πολύ περισσότερο νερό. Άκουγες συχνά τη φράση: ''-Ήρθανε τοσονά λιμασμένοι από τη δουλειά, που στο σιδεροτσίκαλο να τως ήψηνα το φαϊ, δε θελά τσοι φτάξει.!!''

Πότε τα έτρωγαν τα ''σκιουφιχτά'' μακαρουνια; Συνήθως  ήσαν απαραίτητο έδεσμα στο αποκριάτικο τραπέζι, σερβιρισμένα με τυρί ή αθότυρο.

-Πιάσε να κάμεις δυό στρουφομακάρουνα'' κι αποκρά `ναι απόψε.! Άκουες τον νοικοκύρη να λέει στην κερά του την  βελουδογλυκοχείλα.

Μια από τις πρώτες μαντινάδες που έμαθα μικρός και μάλιστα θυμάμαι πως την άκουσα από τον Τουπή τον Διογένη, ήταν η παρακάτω:

Τα μακαρούνια τα βραστά

κι η όρνιθα χαλά με,

τση προβατίνας το μερί

εύρηκα και φελά με...!!!

 

Κείμενο: Γιώργος Βιτώρος

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

Υλικά

250γρ. χοιρινό κιμά

250γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

1 ώριμη ντομάτα ξυσμένη

1 αυγό

100γρ. φρυγανιά τριμμένη

20ml ελαιόλαδο

20ml κόκκινο κρασί

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λίγο ρίγανη

Αλάτι πιπέρι

 

Για σάλτσα

20ml ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά πράσο ψιλοκομμένο

2 ώριμες ντομάτες

5 ντοματίνια (προαιρετικά)

1 κουταλιά πελτέ

100ml κόκκινο κρασί

1 ξύλο κανέλας

3 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι ζάχαρη

¼ κουταλάκι καυτερή πάπρικα

Αλάτι πιπέρι

400γρ. σκιουφιχτά μακαρόνια

Ξηρό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα δυο διαφορετικά είδη κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μας. Ζυμώνουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας , τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο ή για πιο ελαφριά, απλώνουμε σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Ρίχνουμε τον πελτέ, τις ντομάτες ξυσμένες και τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί. Ρίχνουμε  τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.

Σε αλατισμένο νερό ψήνουμε τα σκιουφιχτά όσο χρόνο λέει η συσκευασία (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν δεν έχουμε σκιουφιχτά, κοφτό μακαρονάκι ή κοχυλάκια). Μεταφέρουμε τα σκιουφιχτά με μια τρυπητή κουτάλα μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά μας.

Σερβίρουμε με αρκετό ξυσμένο τυρί.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store