Παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Συνηθίζεται την εποχή του τρύγου που τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει. Στην περιοχή το θεωρούσαν ως το φαγητό των ημερών του τρύγου μαζί με πίτες. Οι εργάτες χόρταιναν με μικρή ποσότητα και μπορούσαν να συνεχίσουν τον τρύγο που στην Δυτική Μακεδονία και στην Κοζάνη ξεκινούσε πάντοτε μετά το «Νιάμερο» και ποτέ νωρίτερα όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Νιάμερο» της Κοζάνης είναι η ετήσια εμποροπανήγυρη που κορυφώνεται την πρώτη Τρίτη κάθε Οκτώβρη και διαρκούσε παλαιότερα εννιά μέρες.
Οι κεφτέδες είναι εξαιρετικά νόστιμο φαγητό από κιμά με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του δυόσμου, του ψιλοκομμένου μαϊντανού, που παντρεύεται με την γλύκα των κρεμμυδιών. Ο τηγανητός κεφτές είναι ο αυτοκράτορας της γεύσης. Όταν βρεθούν στο τραπέζι εξαφανίζονται. Είναι από τους μεζέδες που τρώγονται με το χέρι και δεν χορταίνεις ποτέ! Η σάλτσα στον κεφτέ προστέθηκε για να τον πλουτίσει και για να γίνει από μεζές κανονικό φαγητό και να χορτάσει περισσότερους. Τους απολαμβάνουμε με σάλτσα ή χωρίς, με τηγανιτές πατάτες και με δεκάδες άλλους συνδυασμούς.
Ο κεφτές ήταν μια λύση ανάγκης. Αρχικά φτιαχνόταν με υπολείμματα μαγειρεμένου κρέατος, το οποίο ψιλοκομμένο με το χέρι, μπορούσε να γίνει ένας μικρός βώλος. Το 1800 ο κεφτές καταχωρείται στο Oxford English Dictionary ως «κάθε συνδυασμός ακατέργαστου ή μαγειρεμένου κρέατος διαμορφωμένου σε σφαίρες». Στα αρχαία χρόνια υπάρχουν αναφορές που θέλουν τους αρχαίους Ρωμαίους να τρώνε βώλους φτιαγμένους με κρέας. Νεώτεροι ιστορικοί θεωρούν ότι αυτοί οι κρεάτινοι βώλοι προέρχονταν από την Ελλάδα όπου κατέφθασε μέσω εμπόρων από την Ανατολή.
Υλικά
Για τους κεφτέδες
Για τα κρεμμύδια
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης