Αυτοκράτορας της γεύσης στην ελληνική κουζίνα είναι οι κεφτέδες με κιμά. Σε όποια κουζίνα ψήνονται κεφτεδάκια, το άρωμα τους σκορπά παντού. Μυρίζει ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, το κρεμμύδι, το ξύδι, το πιπέρι και το αλάτι, που μαζί με τον κιμά και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο συνθέτουν ένα σφαιρικό έδεσμα, σκέτο μπουκιά και συχώριο!
Η πολυταξιδεμένη και πολυαγαπημένη ντομάτα της ελληνικής κουζίνας, θεωρείτε ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Μπορεί να είναι ένα δημοφιλές λαχανικό αλλά στην πραγματικότητα τρώγεται σαν φρούτο. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη και τα οφέλη της για την υγεία πολλά.
Υλικά
- 500 γρ. χοιρινό κιμά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 αυγό
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 20ml ελαιόλαδο
- 20ml κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
- ½ κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Αλεύρι για το πασπάλισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 50ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 1 κουταλιά πελτέ
- 50 ml κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
- 3 φύλλα δάφνης
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι καυτερή πάπρικα
- 4 φύλλα βασιλικού ή 2 κλαδάκια ρίγανη
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα δυο είδη κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μια 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο.
- Πλάθουμε τους κεφτέδες και κυλάμε μέσα στο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο ή για πιο ελαφριά, απλώνουμε σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το σκόρδο. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 5-7 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε τους κεφτέδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά.
- Σερβίρουμε ιδανικά με τηγανίτες πατάτες.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης