Υλικά:
Για το κέικ:
- 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 200γρ. φιστικοβούτυρο κρεμώδες
- 220γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100ml γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σκόνη
Για την καραμέλα:
- 100 γρ. ζάχαρη
- 30 ml νερό
- 65 ml κρέμα γάλακτος
- ½ κουταλάκι βανίλια
- 20 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σερβίρισμα:
- Αλμύρα φιστίκια θρυμματισμένα
Εκτέλεση:
- Αρχικά ρίχνουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το φιστικοβούτυρο και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα και τα κοσκινίζουμε.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 45-55 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
- Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
- Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την καραμέλα: σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπόλ, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Περιχύνουμε το κέικ με την καραμέλα και γαρνίρουμε με αλατισμένα φιστίκια.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη