Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κέικ μπανάνα με γκανάς σοκολάτα

31 Οκτώβριος, 2022

Η γκανάς παρασκευάζεται από κουβερτούρα σοκολάτα -λευκή, γάλακτος ή μαύρη- και κρέμα γάλακτος σε αναλογία ένα προς ένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως βάση για σοκολατάκια, τρουφάκια ή τάρτες, αλλά και σε κάποιες mousse, όσο και ως επικάλυψη ή γέμιση σε μπισκότα και φυσικά κέικ, όπως αυτό με μπανάνα που σας προτείνουμε και θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας. Γιατί ποιος είναι αυτός που μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο μαμαδίστικο κέικ, που με οποιοδήποτε τρόπο "παντρεύεται" με τη σοκολάτα, είτε πρόκειται για ένα απλό αλλά ευωδιαστό κέικ βανίλιας, είτε για αυτό το ανυπέρβλητα οικείο και απολαυστικά λαχταριστό κέικ με μπανάνα, που τόσο απόλυτα δένει γευστικά με τη βελούδινη γκανάς σοκολάτα!

Το κέικ με τη σημερινή του μορφή πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και έχει πλέον όχι μόνο προσαρμοστεί στις γευστικές απαιτήσεις κάθε λαού, αλλά έχει λάβει και ποικίλες ονομασίες, δηλωτικές των ιδιαιτεροτήτων κάθε τοπικής παραλλαγής. 

Υλικά

  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 350 γραμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γραμ. θρυμματισμένα καρυδιά
  • Για την γκανάς
  • 150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις μπανάνες κομμένες και πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά και τις βανίλιες και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα, και το αλάτι και κοσκινίζουμε όλα τα υλικά.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Τέλος, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Λαδώνουμε με ένα πινέλο μία φόρμα και αλευρώνουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 - 50 λεπτά.
  9. Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
  10. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Όταν ζεσταθεί αρκετά αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της σοκολάτας.
  11. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ώσπου να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε να σταθεί για 3 λεπτά.
  12. Τέλος περιχύνουμε το κέικ και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία,Κείμενο: Μαρινάκη ΚατερίναΕπιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης