Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κεμπάπ

09 Φεβρουάριος, 2022

Σίγουρα γνωρίζετε ότι ως κεμπάπ, εδώ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζουμε το κρέας σε μορφή κιμά, καρυκευμένο με διάφορα μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών, που ψήνεται στα κάρβουνα. Κατά πόσον όμως γνωρίζετε το κασερλί κεμπάπ, το οποίο, όπως δηλώνει και το όνομά του, περιέχει κασέρι που λιώνει ηδονικά κατά το ψήσιμο, το πικάντικο και καυτερό Άδανα κεμπάπ πλασμένο σε μακρόστενα κομμάτια, το γιαουρτλού κεμπάπ, που συνοδεύεται από σάλτσα ντομάτας και γιαουρτιού ή το σις κεμπάπ, που κατά λέξη σημαίνει κεμπάπ περασμένο σε σπαθί και αποτελείται από κομματάκια αρνιού, χοιρινού, μοσχαριού ή κοτόπουλου, παντρεμένα στην σούβλα με ντομάτα και πιπεριές; To κεμπάπ, το «ψητό κρέας», προέρχεται -όπως αναφέρει ο ιστορικός φαγητού Gil Marks- από την περσικής καταγωγής αραβική λέξη kebab και αφορά στο κρέας που ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, με βασική προϋπόθεση τα κομμάτια του να είναι μικρά. Στο «Βιβλίο των πιάτων» (Κιτάμπ αλ-Ταμπίχ), του Πέρση Ibn Sayyār al-Warrāq (10ος αιώνας), όπου καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος της μεσοποταμικής, περσικής και αραβικής μαγειρικής κληρονομιάς, υπάρχει αναφορά στο καμπάμπ (κεμπάπ) ως κομμένο κρέας, μαγειρεμένο στο τηγάνι ή ψημένο στη φωτιά. 

 

Υλικά

  • 700γρ. αρνίσιο κιμά
  • 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 50γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 κουταλάκι κανέλα
  • 1/3 κουταλάκι κύμινο
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά και  σκεπάζουμε το μπολ με  μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Παίρνουμε μέρος από το μείγμα και πλάθουμε σουτζούκια πάνω σε ξύλινες ή μεταλλικές σούβλες.
  4. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά.
  5. Τοποθετούμε τα κεμπάπ και ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  6. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με γιαούρτι, πίτες για σουβλάκι και ψητά λαχανικά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store