Οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την απλότητα της ελληνικής κουζίνας. Αποτελούν κάποιες φορές συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η κιμαδόπιτα είναι χορταστική και λαχταριστή. Είναι εύκολη αρκεί να έχουμε μεράκι. Εκτός από κιμά μπορούμε να προσθέσουμε ότι έχουμε στο ψυγείο και μας αρέσει να τρώμε. Φτιάχνεις και μια ωραία σαλάτα και δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις κάτι άλλο.
Αυτό που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή πίτα είναι χωρίς αμφιβολία το φρέσκο χειροποίητο φύλλο από αγνά υλικά. Το άνοιγμα του σπιτικού παραδοσιακού φύλλου θέλει τέχνη και μεράκι. Έχει τα δικά της μυστικά που οι νοικοκυρές τα πήραν από την μάνα τους και την γιαγιά τους ή τα ανακάλυψαν στην προσπάθεια τους να πετύχουν το καλύτερο.
Πέρα από τις παραλλαγές στο φύλλο, η γέμιση δεν έχει όρια! Είναι θέμα ευρηματικότητας και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων με τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Καταφέραμε από την αρχαιότητα, να τις φτιάχνουμε με μαεστρία με τυρί και χόρτα, με κρέας, ψάρι, ρύζι, τραχανά, λαχανικά και ότι βάζει ο νους μας, στο φούρνο ή στο τηγάνι.
Υλικά
- 6 παραδοσιακά φύλλα Καπουράνης
- 80 ml ελαιόλαδο
- 400 γραμμάρια χοιρινό κιμά
- 400 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
- 4 πράσα (το λευκό μέρος)
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 50 ml άσπρο κρασί
- 160 γραμμάρια Χυλοπιτάκι Κορίνθου
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές μαϊντανό
- 150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ
- 150 γραμμάρια γιαούρτι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 150ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αρχικά Θα πρέπει να αφήσουμε το φύλλο για δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεπαγώσει.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά. Σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μεσοψηθεί ο κιμάς.
- Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τον μαϊντανό, την γραβιέρα, το γιαούρτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
- Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση για να ενωθούν τα υλικά μας.
- Σε ένα στρογγυλό ταψί 40cm, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε τα τρία φύλλα σταυρωτά, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε σε όλο το ταψί.
- Καλύπτουμε με ένα φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα δύο φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και στρίβουμε σε κόθρο.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, μόνο τα πάνω φύλλα. Ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο και λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη