Υλικά:
- 1 κόκορας μέτριος
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- ½ κουταλάκι ρίγανη
- Χυμό από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
- ½ λάχανο ψιλοκομμένο
- 200γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 50ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 100ml λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- ¼ κουταλάκι κύμινο
- 60γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
- 1 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τον κόκορα και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, την ρίγανη, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε τον κόκορα μέσα και έξω.
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τέλος το λάχανο συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το ρύζι , ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τον κόκορα και ράβουμε μπροστά την κοιλιά για να κλείσει ή τοποθετούμε μία πατάτα.
- Βάζουμε τον κόκορα σε ένα ταψί, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό , σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα ακόμα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης