Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κόκορας γεμιστός με λάχανο

30 Νοέμβριος, 2022

Υλικά:

  • 1 κόκορας μέτριος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • ½ λάχανο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 100ml λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ¼ κουταλάκι κύμινο
  • 60γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τον κόκορα και  στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.  Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, την ρίγανη, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε τον κόκορα μέσα και έξω.
  2. Σε μία κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τέλος το λάχανο συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
  3. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι , ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  6. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τον κόκορα και ράβουμε μπροστά την κοιλιά για να κλείσει ή τοποθετούμε μία πατάτα.
  7. Βάζουμε τον κόκορα σε ένα ταψί, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό , σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα.
  8. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα ακόμα.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης