Οι χυλοπίτες είναι ένα είδος παραδοσιακού ζυμαρικού που χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα. Αυτές όμως που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πατρίδας των Κενταύρων και της θερινής κατοικίας των Θεών του Ολύμπου, είναι οι χυλόπιτες της πολυποίκιλης και συνάμα παραδοσιακής Πηλιορείτικης γαστρονομίας. Το μυστικό για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η γεύση τους είναι τα φρέσκα υλικά, αυγά και γάλα.
Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα και με νέες διατροφικές μόδες που έχουν φόντο το παρελθόν και την τοπική παράδοση. Σ’ αυτή την παράδοση οι χυλοπίτες παραμένουν ένα από τα αγαπημένα γεύματα των ελλήνων που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.
Οι γυναίκες της υπαίθρου που φτιάχνανε αγνές παραδοσιακές χυλόπιτες για όλο το χρόνο, επιλέγανε να τις ζυμώσουν με γάλα τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που ήταν παχύ. Το μυστικό τους ήταν να ανοίξουν φύλο λεπτό. Χρειάζεται τέχνη και επιδεξιότητα για να γίνει αυτό. Τότε η μία βοηθούσε την άλλη. Μέσα σε ατμόσφαιρά χαράς και κεφιού, ανάμεσα σε γέλια και πειράγματα έκαναν ατέλειωτα φύλλα με τον πλάστη και τα τοποθετούσαν σε καθαρά σεντόνια να στεγνώσουν και στη συνέχεια να τα κόψουν.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη