Κόκορας ή Πετεινός με πιλάφι
Υλικά
- 1 κιλό κόκορας κομμένος σε μέτριες μερίδες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 600γρ. ρύζι γλασέ ή μπονέτ ή καρολίνα
- Χυμό από δύο λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κουταλιές πρόβειο βούτυρο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τον κόκορα και μεταφέρουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και γεμίζουμε αρκετό νερό μέχρι να καλύψουμε τον κόκορα, προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι.
- Όταν αρχίσει ο βρασμός αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό που σχηματίζεται μέχρι ο ζωμός μας να είναι διάφανος.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 2 ώρες.
- Αφού ψηθεί ο κόκορας, αποσύρουμε τα κομμάτια σε μία πιατέλα και κρατάμε στην άκρη.
- Σουρώνουμε το ζωμό σε μία καθαρή κατσαρόλα και μετράμε 1,8 λίτρα ζωμό, σε αναλογία 3 ζωμό 1 ρύζι.
- Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε αρχικά και στη συνέχεια μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 - 15 λεπτά.
- Όταν περάσει ο χρόνος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και να αρχίσει να αχνίζει, περιχύνουμε το πιλάφι με το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει.
- Σερβίρουμε σε μία πιατέλα μαζί με τον κόκορα και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!