PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Κολοκυθομπούρεκο

calendar

05 Αύγουστος, 2021

Μια συνταγή που μας έρχεται από τη Δυτική Κρήτη με κυρίαρχο υλικό τα κολοκυθάκια και κτίζεται με προϊόντα εποχής. Μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα νόστιμο γεύμα, να βρίσκεται πάνω σ’ ένα γιορτινό τραπέζι μαζί με πλούσια φαγητά ή να είναι μέρος ενός πλούσιου μπουφέ.

Σε κάθε μπουκιά απολαμβάνεις την τραγανή υφή του φύλλου, την ελαφρώς ξινή αλλά έντονη γεύση από τη μυζήθρα που αναμειγνύεται με το άρωμα του δυόσμου, την ιδιαίτερη γεύση του κολοκυθιού που δένει με την νοστιμιά της πατάτας. Μια ιδιαίτερη νοστιμιά κρύβεται στο φύλο με το πασπαλισμένο σησάμι που την σκεπάζει. Εξαιρετικά υγιεινό, τρώγεται ζεστό αλλά πολλοί το προτιμούν κρύο την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι Κρητικές νοικοκυρές έχουν μάθει να πειραματίζονται και να βάζουν την δική τους πινελιά πάνω στα παραδοσιακά φαγητά. Στη δυτική Κρήτη, οι παλιές νοικοκυρές, που μάθανε από μικρές να φτιάχνουν μπουρέκι, κρατούν πιστά τη συνταγή και με πλάστη φτιάχνουν φύλλο στο άψε σβήσε, το οποίο δεν χρειάζεται να γίνει λεπτό γιατί περιέχει λάδι. Άλλες πάλι φτιάχνουν το ξεσκέπαστο μπουρέκι χωρίς φύλλο, με αλευρωμένα ή μη λαχανικά, με ντομάτα ή χωρίς ντομάτα και με διάφορες άλλες παραλλαγές.  Αυτό όμως που χαρίζει την νοστιμιά είναι η μυζήθρα ή το τυρομάλαμα (φρέσκο τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα και οι Κρητικοί το λένε μαλάκα).

Στην δυτική Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή των Χανίων όλα τα τυλιχτά με φύλλο λέγονται μπουρέκια. Ονομασία που προέρχεται από το Τουρκικό börek (όπου bur στα τουρκικά σημαίνει στρίβω, τυλίγω).  Έτσι αποκαλούνται και οι γλυκιές πίτες όπως το σιροπιαστό μπουρέκι που φτιάχνουν οι κρητικές νοικοκυρές την εβδομάδα της τυρινής.

 

 

Υλικά

Για ζύμη

250 ML νερό

50 ML ελαιόλαδο

20 ML ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

10 ML χυμό λεμονιού

1 Πρέζα αλάτι

480-500 Γραμμάρια σκληρό αλεύρι

 

Για τη γέμιση

5 μεγάλα κολοκύθια

4 Πατάτες

100 Γραμμάρια αλεύρι

300 Γραμμάρια ξινομυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων

250 Γραμμάρια φρέσκο ανθότυρο

200 Γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.

2 Κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο

400 Γραμμάρια γιαούρτι

4 αυγά

100ml ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

Για το πασπάλισμα

Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε ένα Μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά για το ζυμάρι και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αλατίζουμε και αφήνουμε να σουρώσουν.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο το ένα μέρος , μεγαλύτερο από το ταψί.

Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε προσεκτικά το φύλλο Καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ζυμάρι και στρώνουμε με πατάτες πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι. Απλώνουμε το mix των τυριών και στρώνουμε τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι και συνεχίζουμε με τα τυριά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Χτυπάμε σε ένα Μπολ το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας την επιφάνεια της πίτας. Γυρνάμε τις άκριες σε κόθρο  ή εσωτερικά της πίτας.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και κόβουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε  με αρκετό σουσάμι την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 1,5 ώρα.

Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει  και σερβίρουμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης