Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κολοκυθομπούρεκο

05 Αύγουστος, 2021

Μια συνταγή που μας έρχεται από τη Δυτική Κρήτη με κυρίαρχο υλικό τα κολοκυθάκια και κτίζεται με προϊόντα εποχής. Μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα νόστιμο γεύμα, να βρίσκεται πάνω σ’ ένα γιορτινό τραπέζι μαζί με πλούσια φαγητά ή να είναι μέρος ενός πλούσιου μπουφέ.

Σε κάθε μπουκιά απολαμβάνεις την τραγανή υφή του φύλλου, την ελαφρώς ξινή αλλά έντονη γεύση από τη μυζήθρα που αναμειγνύεται με το άρωμα του δυόσμου, την ιδιαίτερη γεύση του κολοκυθιού που δένει με την νοστιμιά της πατάτας. Μια ιδιαίτερη νοστιμιά κρύβεται στο φύλο με το πασπαλισμένο σησάμι που την σκεπάζει. Εξαιρετικά υγιεινό, τρώγεται ζεστό αλλά πολλοί το προτιμούν κρύο την περίοδο του καλοκαιριού.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 ML νερό
  • 50 ML ελαιόλαδο
  • 20 ML ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 10 ML χυμό λεμονιού
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 480-500 Γραμμάρια σκληρό αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 5 μεγάλα κολοκύθια
  • 4 Πατάτες
  • 100 Γραμμάρια αλεύρι
  • 300 Γραμμάρια ξινομυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων
  • 250 Γραμμάρια φρέσκο ανθότυρο
  • 200 Γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
  • 2 Κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 400 Γραμμάρια γιαούρτι
  • 4 αυγά
  • 100ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα Μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά για το ζυμάρι και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
  2. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αλατίζουμε και αφήνουμε να σουρώσουν.
  3. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο το ένα μέρος , μεγαλύτερο από το ταψί.
  4. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε προσεκτικά το φύλλο Καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  5. Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ζυμάρι και στρώνουμε με πατάτες πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι. Απλώνουμε το mix των τυριών και στρώνουμε τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι και συνεχίζουμε με τα τυριά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  6. Χτυπάμε σε ένα Μπολ το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας την επιφάνεια της πίτας. Γυρνάμε τις άκριες σε κόθρο  ή εσωτερικά της πίτας.
  7. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και κόβουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε  με αρκετό σουσάμι την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 1,5 ώρα.
  8. Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει  και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store