Ο κορμός είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό, ιδανικό για να το απολαύσετε μετά από ένα πλούσιο και χορταστικό γεύμα σε γιορτινό τραπέζι. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μπορεί να έχουν την τιμητική τους την περίοδο αυτή, αλλά το γιορτινό τραπέζι θέλει ανάλογο γλυκό έκπληξη που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους και ο κορμός με κρέμα κάστανο είναι ιδανικό!
Υλικά:
Για παντεσπάνι:
- 3 αυγά
- 100γρ. άχνη ζάχαρη
- 20ml νερό
- 1 βανίλια
- 25γρ. κακάο
- 60γρ. αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ
Για κρέμα κάστανο:
- 200γρ. κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα
- 70γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 250ml νερό
- 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά παγωμένη
- 2 κουταλιές καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
Για επικάλυψη:
- 150γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 150γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για διακόσμηση:
- Άχνη ζάχαρη
- Φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
Εκτέλεση:
- Για το παντεσπάνι, χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χωριστά, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το Μπέικιν Πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
- Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη. Τυλίγουμε σε ρόλο μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
- Για την κρέμα κάστανο, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κάστανα σε ένα μίξερ με το σιρόπι και πολτοποιούμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε το κάστανο και το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαριζ.
- Ανοίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω την κρέμα, γυρνάμε ξανά σε ρόλο. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Για την επικάλυψη, κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κοχλάσει και αφαιρούμε από την φωτιά. Ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
- Για την σύνθεση, αφαιρούμε την μεμβράνη από τον κορμό και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την επικάλυψη σοκολάτας και τραβάμε με ένα πιρούνι γραμμές σε όλη την επιφάνεια του κορμού. Ρίχνουμε θρυμματισμένο φιστίκι και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης