Το κρέας του κοτόπουλου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του λευκού κρέατος, θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κατανάλωση του κοτόπουλου, πρέπει να επιλέγουμε τα πιο άπαχα τμήματά του, όπως το στήθος και μάλιστα αφαιρώντας την πέτσα, ενώ καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο ελευθέρας βοσκής πουλερικά.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150 ml λευκό κρασί
- 3 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 400 γρ. χυλοπιτάκι
Για το σερβίρισμα
- Γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε δύο κούπες ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Όταν είναι έτοιμο στύβουμε το χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και συμπληρώνουμε με μισή κούπα νερό αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθεί για 5-7 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο τυρί προαιρετικά.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης