Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κοτόπουλο με λαχανικά στο φούρνο

03 Μάιος, 2022

Η κότα είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, δεδομένου ότι σύμφωνα με αξιόπιστες καταμετρήσεις υπολογίζεται ότι διαβιούν στον πλανήτη μας περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια άτομα αυτού του είδους, αριθμός μεγαλύτερος όχι μόνο από τον αντίστοιχο των ανθρώπων, αλλά και από οποιουδήποτε άλλου είδους πτηνού. Το τεράστιο αυτό νούμερο μαρτυρά παράλληλα και την προτίμηση που ο σύγχρονος καταναλωτής δείχνει προς το κρέας του κοτόπουλου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «λευκού κρέατος», θεωρείται δε ως μία από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η κότα φαίνεται ότι εξημερώθηκε στην Ινδία -αν και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η διαδικασία εξημέρωσής της είχε ήδη ξεκινήσει στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια-  απ' όπου και εξαπλώθηκε στην Περσία, στην Λυδία, στην Μικρά Ασία και από εκεί εύκολα πέρασε και στην Ελλάδα, γύρω στον 9ο - 8ο αιώνα π.Χ. Ως εξημερωμένο πτηνό ήταν γνωστή και στην Αίγυπτο ήδη από την περίοδο της 18ης Δυναστείας Φαραώ (1550-1295 π.Χ.), όπου μάλιστα χαρακτηριζόταν "το πουλί που γεννάει ένα αυγό κάθε μέρα".

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κατανάλωση του κρέατος κοτόπουλου, πρέπει να επιλέγουμε τα πιο άπαχα τμήματά του, όπως το στήθος και μάλιστα αφαιρώντας την πέτσα. Καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, αλλά σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν επιδιώκουμε την απώλεια βάρους, η ποσότητα που θα φάμε δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100 γραμμάρια ανά γεύμα. Τέλος, πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να το μαγειρέψουμε, αλλά και τα υλικά με τα οποία θα το συνοδεύσουμε, π.χ. σαλάτα βραστή ή ωμή. Ο συνδυασμός του κοτόπουλου με τα λαχανικά εποχής και μάλιστα στο φούρνο, που σας προτείνουμε, είναι ένα άκρως υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο, με μόνο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε την δέουσα προσοχή να είναι η ποσότητα του λαδιού. Είναι η μόνη περίπτωση στην οποία πρέπει να είμαστε "τσιγκούνηδες" και μάλιστα χωρίς τύψεις και ενοχές!

 

Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες

1 ξερό κρεμμύδι

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες φλάσκες ή 4 τσακώνικες

4 μανιτάρια

1 σκελίδα σκόρδο

6 ντοματίνια ή 1 μεγάλη ντομάτα

100ml ελαιόλαδο

100ml άσπρο κρασί

1/2 κουταλάκι ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές, ρίχνουμε και την ρίγανη και ανακατεύουμε.

Σε ένα δεύτερο μπολ, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές σε μέτρια καρέ, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε φέτες ίδιου πάχους, τα μανιτάρια κομμένα σε μέτρια κομμάτια το σκόρδο ψιλοκομμένο και τέλος τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ρίχνουμε τριγύρω τα λαχανικά.

Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1,5 ώρα.

Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει χρώμα.

Αφού είναι έτοιμο, σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά.

 

Καλή επιτυχία!

 

Αγοράστε τα υλικά εδώ!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store