Αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ξεχωριστή γεύση και ένας τέλειος συνδυασμός με κοτόπουλο στο φούρνο. Με την ιδιαίτερη γεύση κερδίζει αυτούς που τη δοκιμάζουν και ανατρέπει τις όποιες αντιρρήσεις δημιουργούνται λόγω της ιδιαίτερης υφής που αποκτά μετά το μαγείρεμα. Από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα φθινοπώρου υπάρχουν φρέσκιες μπάμιες σε όλα τα μανάβικα οπότε μπορούμε να τις γευτούμε με μια πληθώρα συνδυασμών. Με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της ελληνικής υπαίθρου, σε συνδυασμό με τους σοφούς συνδυασμούς και την πείρα αιώνων, η ελληνική μαγειρική μας έδωσε ένα τεράστιο δώρο που έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε ως Έλληνες. Στην χώρα μας καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες όπως η μπάμια Πυλαίας στη Μακεδονία, η μπάμια του Κιλκίς, η Μπογιατίου, η Λειβαδειάς, η ψαλιδωτή μπάμια Λασιθίου και η μπάμια «βελούδο» και έχει μικρά τριχίδια.
Λένε πως η μπάμια, με επίσημη ονομασία Abelmoschus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος), έχει την καταγωγή της στην Αφρική. Καλλιεργούταν σε περιοχές γύρω από το Νείλο και την Μέση Ανατολή και ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν πρέπει να γνώριζαν την μπάμια. Στον Ευρωπαϊκό χώρο ήρθε γύρω στον 13ο αιώνα μέσω Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ την γεύση της και την είχαν συχνά στο διατροφικό μενού τους. Δημοφιλές λαχανικό που έχει κερδίσει τις κουζίνες πολλών χωρών όπως της Ιαπωνίας, της Αμερικής, της Ινδίας και χωρών της ανατολικής Μεσογείου.
Από την άλλη πλευρά, το κοτόπουλο, που είναι λευκό κρέας, συνδυάζεται με τα λαχανικά και δένει με την μπάμια, δίδοντας ένα εύγεστο αποτέλεσμα και απερίγραπτη νοστιμιά. Οι διαιτολόγοι, ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης