Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κοτόπουλο με μπάμιες

03 Μάιος, 2022

Λένε πως η μπάμια, με επίσημη ονομασία Abelmoschus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος), έχει την καταγωγή της στην Αφρική. Καλλιεργούταν σε περιοχές γύρω από το Νείλο και την Μέση Ανατολή και ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν πρέπει να γνώριζαν την μπάμια. Στον Ευρωπαϊκό χώρο ήρθε γύρω στον 13ο αιώνα μέσω Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ την γεύση της και την είχαν συχνά στο διατροφικό μενού τους. Δημοφιλές λαχανικό που έχει κερδίσει τις κουζίνες πολλών χωρών όπως της Ιαπωνίας, της Αμερικής, της Ινδίας και χωρών της ανατολικής Μεσογείου. 

Από την άλλη πλευρά, το κοτόπουλο, που είναι λευκό κρέας, συνδυάζεται με τα λαχανικά και  δένει με την μπάμια, δίδοντας ένα εύγεστο αποτέλεσμα και απερίγραπτη νοστιμιά. Οι διαιτολόγοι, ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα.

 

Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μέτριες μερίδες
  • 1 κιλό μπάμιες «Επιλογή μου»
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml άσπρο κρασί
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τις μπάμιες να ξεπαγώσουν σε ένα σουρωτό και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 ώρα.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Τέλος μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα ταψί ή γάστρα.
  4. Στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στο τηγάνι βάζουμε τις μπάμιες μαζί με την σάλτσα που υπάρχει στο μπολ και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τις μπάμιες στο ταψί, τοποθετούμε σε διάφορα σημεία την ντομάτα κομμένη σε φέτες και αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνεια των μαϊντανό. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε μισή κούπα ζεστό νερό.
  6. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  7. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά  περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store