Το κους κους είναι ένα παραδοσιακό, υγιεινό φαγητό που τρώγεται σε μορφή σαλάτας αλλά παράλληλα συνδυάζεται τέλεια με κρεατικά και λαχανικά. Δένει τέλεια με κοτόπουλο, μπριζόλες, κεφτεδάκια και ότι ψητό κρέας έχετε. Είναι οικονομικό υλικό που στα χέρια μιας καλής μαγείρισσας, με καλά φρέσκα υλικά και με μια σωστή συνταγή, φτιάχνεις ένα φαγητό που θα το ζήλευε και ο βασιλιάς. Με πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό ψιλοκομμένο να τσιγαρίζονται, μοσχοβολάει το σπίτι. Με κοτόπουλο και κους κους κάνεις ένα ζηλευτό πιάτο για να τρέχουν τα σάλια.
Το κους κους φτιάχνεται από χοντροκομμένο σιτάρι, βρέχεται με νερό, περνά μέσα από αλεύρι, κοσκινίζεται και αφήνεται να στεγνώσει. Ένα ζυμαρικό που έχει τις ρίζες του σε αυλές της Μεσογείου, όπου γυναίκες με άπειρη υπομονή έπλαθαν με το χέρι τους μικρούς σβώλους από ζυμάρι και τους έβραζαν σε νερό. Το γνωρίζουν καλά σε πολλά μέρη του ελλαδικού χώρου όπως στη Θράκη, το Ανατολικό Αιγαίο, στην Ηλεία και στην Κρήτη. Στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι που είναι ελαφρώς διαφορετικό. Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι το ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζεται. Στην Κρήτη το λένε κουσκούσι, αλλά το φτιάχνουν με αλεύρι, πλιγούρι, αλάτι και νερό. Στην Ηλεία ο κουσκουσές είναι ζυμαρικό που φτιάχνουν με αυγά, πρόβειο γάλα και αλεύρι, μαγειρεύεται σαν το κριθαράκι στην κατσαρόλα αλλά και στον φούρνο.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη