Ένα από τα πιο αγαπημένα και εύκολα στη χρήση τους λαχανικά είναι το πράσο, που μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο λευκός βολβός του, είναι δε πλούσιο σε προβιοτικά, αλλά και σε διαλυτές φυτικές ίνες, πολύ σημαντικές για την καλή υγεία μας.
Υλικά
- 1,200 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- 150 ml άσπρο κρασί
- 10 πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό μέρος)
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 1 αυγό
- Χυμό από δύο λεμόνια
Εκτέλεση
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο.
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τα πράσα, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε δύο κούπες ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
- Χωρίζουμε το ασπράδι από το κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψει λίγο. Ρίχνουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε ζεστό ζωμό από το φαγητό και ρίχνουμε μέσα στο αυγό ανακατεύοντας συνεχώς.
- Περιχύνουμε με το αυγολέμονο την κατσαρόλα και κουνάμε κυκλικά να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης