Μια από τις υγιεινές ελληνικές συνταγές με απίστευτη νοστιμιά, ιδανικό φαγητό για κρύες μέρες. Ο τραχανάς, γλυκός ή ξινός, χοντρός ή ψιλός είναι από τα κλασσικά παραδοσιακά φαγητά του Έλληνα. Οι μανούλες οι παλιές μάθανε τα παιδιά τους από μικρά να τρώνε αυτό το υγιεινό πιάτο. Μας αρέσει όπως και να τον ψήσεις. Σούπα κοκκινιστό με ντομάτα, άσπρο λεμονάτο με τυρί, με ζυμαρικά, με κρεατικά, με ψάρι, με χοχλιούς, με λαχανικά, πίτα ή με δεκάδες άλλους συνδυασμούς μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Αυτή η γεύση κατέκτησε ουρανίσκους που τρελάθηκαν.
Υλικά
- 1 κιλό κοτόπουλο χωριάτικο κομμένο σε μέτριες μερίδες
- 2 λίτρα νερό
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 300 γραμ. τραχανά γλυκό Κορίνθου «Θησαυροί της Ελλάδας»
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Ξύσμα ενός λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο και καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία και ξαφρίζουμε οπότε σχηματίζεται αφρό στην επιφάνεια.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και σουρώνουμε το ζωμό. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Αφού πάρει μία βράση, ρίχνουμε τον τραχανά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε μέσα ξανά το κοτόπουλο.
- Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης.