Τα κουλουράκια δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό το Πάσχα, μαζί με τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά. Νόστιμα, τραγανά και μοσχομυριστά μπορούμε να τα απολαύσουμε όχι μόνο τις γιορτινές μέρες αλλά και όλο το χρόνο, ιδιαίτερα στο καφέ μας. Αγαπητά κουλουράκια των παιδιών που αρέσκονται να τα παίρνουν και στο σχολείο.
Το έθιμο θέλει τις νοικοκυρές να ζυμώνουν τα κουλουράκια το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης μαζί με το βάψιμο των αυγών, το ζύμωμα των καλιτσουνιών και τα γαλατερά. Μια περίοδο που μυρίζουν οι φούρνοι και οι κουζίνες, και από τις πόρτες ξεχειλίζουν οι ευωδιές από πορτοκαλόφυλλα, νερατζόφυλλα, βούτυρο, και μέλι. Γεμίζει το σπίτι αμμωνία και μαστίχα, σε μια περίοδο που αναγεννιέται η φύση και η ύπαιθρος γεμίζει με πολύχρωμα λουλούδια και ανθισμένα δέντρα.
Σε όλα τα χωριά της Κρήτης παλιότερα αλλά ακόμα και σήμερα διατηρείται το εντυπωσιακό έθιμο να πηγαίνουν πασχαλιάτικα ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την επόμενη μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, στα νεκροταφεία και να αποθέτουν πάνω στους τάφους μικρό καλαθάκι ή πανεράκι με κουλουράκια και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα περιμένοντας τον ιερέα να τελέσει μνημόσυνο πάνω από το τάφο. Επίσης τα μικρά πασχαλινά κουλουράκια στην Κρήτη είναι γνωστά ως τσουρεκάκια. Στην Κοζάνη η ανάσταση γίνεται στο νεκροταφείο της πόλης με κόκκινα αυγά.
Υλικά
Για το άλειμμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης