Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κουλουράκια βουτύρου

24 Μάρτιος, 2022

Τα κουλουράκια δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό το Πάσχα, μαζί με τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά. Νόστιμα, τραγανά και μοσχομυριστά μπορούμε να τα απολαύσουμε όχι μόνο τις γιορτινές μέρες αλλά και όλο το χρόνο,  ιδιαίτερα στο καφέ μας. Αγαπητά κουλουράκια των παιδιών που αρέσκονται να τα παίρνουν και στο σχολείο.

Το έθιμο θέλει τις νοικοκυρές να ζυμώνουν τα κουλουράκια το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης μαζί με το βάψιμο των αυγών, το ζύμωμα των καλιτσουνιών και τα γαλατερά. Μια περίοδο που μυρίζουν οι φούρνοι και οι κουζίνες, και από τις πόρτες ξεχειλίζουν οι ευωδιές από πορτοκαλόφυλλα, νερατζόφυλλα,  βούτυρο, και μέλι. Γεμίζει το σπίτι αμμωνία και μαστίχα, σε μια περίοδο που αναγεννιέται η φύση και η ύπαιθρος γεμίζει με πολύχρωμα λουλούδια και ανθισμένα δέντρα. 

Σε όλα τα χωριά της Κρήτης παλιότερα αλλά ακόμα και σήμερα διατηρείται το εντυπωσιακό έθιμο να πηγαίνουν πασχαλιάτικα ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την επόμενη μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, στα νεκροταφεία και να αποθέτουν πάνω στους τάφους μικρό καλαθάκι ή πανεράκι με κουλουράκια και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα περιμένοντας τον ιερέα να τελέσει μνημόσυνο πάνω από το τάφο. Επίσης τα μικρά πασχαλινά κουλουράκια στην Κρήτη είναι γνωστά ως τσουρεκάκια.  Στην Κοζάνη η ανάσταση γίνεται στο νεκροταφείο της πόλης με κόκκινα αυγά.

 

Υλικά

  • 150γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 50ml γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 10ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 350-380γρ. αλεύρι μαλακό ή Γ.Ο.Χ.
  • 10γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκο αυγό
  • ½  κουταλάκι ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα και ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να αρχίσει να λιώνει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλό μας.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το κονιάκ, την βανίλια, τα αυγά και σακατεύουμε συνεχώς.
  3. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα υγρά ζυμώνοντας πολύ καλά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 30 γραμμαρίων, θα δημιουργήσουν περίπου 20 - 22 μπαλίτσες.
  5. Πλάθουμε τα τσουρεκάκια  σε μικρές πλεξούδες ή ότι σχήμα θέλουμε. Η συγκεκριμένη ζύμη σπάει εύκολα και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγουμε περίτεχνα σχέδια.
  6. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρεκάκια.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντίστασης για περίπου 15 έως 20 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store