Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κουλουράκια λαδερά

01 Απρίλιος, 2021

Τα παραδοσιακά σισαμωτά λαδοκούλουρα είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να φτιάξουμε την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο. Γευστικά, τραγανά, μυρωδάτα, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό. Φτιάχνονται για μικρούς και μεγάλους, για αυτό οι νοικοκυρές κάνουν διπλάσια δόση για να φιλέψουν τον καλεσμένο τους. Εύκολη συνταγή.

Τα παραδοσιακά σισαμωτά λαδοκούλουρα είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να φτιάξουμε την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο. Γευστικά, τραγανά, μυρωδάτα, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό. Φτιάχνονται για μικρούς και μεγάλους, για αυτό οι νοικοκυρές κάνουν διπλάσια δόση για να φιλέψουν τον καλεσμένο τους. Εύκολη συνταγή. Με λίγα απλά υλικά και ένα ποιοτικό αλεύρι έχεις τα τέλεια κουλουράκια. Γεμίζει μυρωδιές η κουζίνα, σπάνε μύτες όταν η νοικοκυρά τα βγάζει από το φούρνο. Κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι απλώνονται παντού.

 

Υλικά

  • 400ml ελαιόλαδο
  • 400 γραμμάρια  ζάχαρη
  • Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 150ml χυμό πορτοκαλιού
  • 20ml ρακή ή κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 600 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμμάρια  σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά βάζουμε το σουσάμι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε δύο φορές με τρεχούμενο νερό.Αφήνουμε να στραγγίξει και απλώνουμε πάνω σε μία πετσέτα ώστε να στεγνώσεικαι το κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη πολύ καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε την ρακί, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι .
  3. Στη συνέχεια διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει και ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
  4. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 20-25 γραμμαρίων και πλάθουμε μπαστουνάκια ή κουλουράκια.Στη συνέχεια περνάμε πάνω από το σουσάμι για να κολλήσει.
  6. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 25 - 30 λεπτά.
  7. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store