Τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που δίδουν στο Πάσχα γεύση και αρώματα. Είναι τα γλυκά που δεν λείπουν την περίοδο αυτή από κανένα νοικοκυριό. Στην Κρήτη όλα τα πασχαλινά κουλουράκια λέγονται τσουρέκια ή τσουρεκάκια, χωρίς να διαφέρουν στα υλικά και στο σχήμα από τα κουλουράκια σε άλλες περιοχές.
Τα πασχαλινά κουλουράκια, όταν βγαίνουν από το φούρνο μοσχομυρίζει όλο το σπίτι. Οι μυρωδιές από τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια, το βούτυρο, το μέλι, τη μαστίχα, αναμειγνύονται με τις ευωδιές των ανθισμένων πορτοκαλιών, με τη γύρη των λουλουδιών, με το θυμίαμα στο πέρασμα του επιταφίου, τις μυρωδιές των καμένων κεριών για τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό και το μπαρούτι από τα βεγγαλικά της Ανάστασης. Τα λαμπρόσκολα, όπως λένε στην Κρήτη, η ζωή στην ύπαιθρο είναι ειδυλλιακή και χαρισάμενη γι αυτούς που έχουν την τύχη να τη γευτούν. Το Πάσχα των Ελλήνων έχει δεθεί με την ύπαιθρο, με τα χωριά μας, με τον ερχομό της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.
Σε πολλά χωριά της Κρήτης διατηρείται ακόμα και σήμερα το εντυπωσιακό έθιμο να πηγαίνουν πασχαλιάτικα ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, ανάλογα με κατά τόπους συνήθειες, στα νεκροταφεία και να αποθέτουν πάνω στους τάφους μικρά καλαθάκια με κουλουράκια, καλιτσούνια και κόκκινα αυγά, περιμένοντας τον ιερέα να τελέσει μνημόσυνο πάνω από κάθε τάφο. Στη συνέχεια όλα αυτά τα καλούδια τα μοίραζαν στο εκκλησίασμα για συγχώρεση των νεκρών. Το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε πολλές περιοχές η λειτουργία της Ανάστασης τελείται στα νεκροταφεία με πλήθος κόσμου να κρατούν λευκά αναμμένα κεριά.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη