Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κουλουράκια Σμυρνέικα

31 Μάρτιος, 2023

Τα σμυρνέικα κουλουράκια αποτελούν το πλέον εμβληματικό πασχαλινό γλυκό, με μοναδικό τους ανταγωνιστή τα εξίσου διαδεδομένα τσουρέκια. Η απίστευτη μοσχοβολιά τους, που πλημμυρίζει το σπίτι σκορπίζοντας το μήνυμα ότι το Πάσχα έφτασε, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα και πάντοτε θα ανακαλεί σε όλους μας παιδικές μνήμες και μαμαδίστικη αύρα. Παράλληλα, είναι ένα εύκολο γλύκισμα, που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι όλο το χρόνο, ως συνοδευτικό του απογευματινού καφέ, ως κολατσιό για τους μικρούς μαθητές της οικογένειας και ως snack για το γραφείο ή για τσιμπολόγημα χωρίς πολλές ενοχές οποιασδήποτε ώρα της ημέρας!

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 30 ml κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 700-750 γρ. αλεύρι μαλακό ή Γ.Ο.Χ.
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκους αυγών
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό και ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να αρχίσει να λιώνει το βούτυρο. Προσοχή, δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι ανεκτό στο δάχτυλό μας.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το κονιάκ, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
  3. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα υγρά ζυμώνοντας πολύ καλά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 30 γραμμαρίων. Πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε μικρές πλεξούδες ή ότι σχήμα θέλουμε. Η συγκεκριμένη ζύμη σπάει εύκολα και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγουμε περίτεχνα σχέδια.
  5. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρεκάκια.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντίστασης για περίπου 15 έως 20 λεπτά.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη,, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store