Νόστιμο και ντελικάτο φαγητό με μοναδική γεύση που τη γνωρίζουν καλά αυτοί που το έχουν δοκιμάσει και κυρίως στην νότια Ελλάδα, στη Πελοπόννησο αλλά ιδιαίτερα στη Κρήτη όπου το αγαπούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Η Κρήτη είναι το μέρος του κόσμου που καταναλώνει τα περισσότερα κουνέλια παγκοσμίως.
Είναι το κρέας που βοήθησε πολλούς ανθρώπους και τα παιδιά τους να τραφούν τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. Τότε στα χωριά πολλά νοικοκυριά φρόντιζαν να εκτρέφουν μαζί με τ’ άλλα οικόσιτα και κουνέλια σε κλουβιά. Ήταν οι εποχές που τα νοικοκυριά της υπαίθρου κατανάλωναν πολλά χόρτα, όσπρια και ότι μπορούσαν να συλλέξουν από την φύση και να καλλιεργήσουν στον κήπο τους. Ήθελαν «νάχουν το κάθε πράγμα στο σπίτι τους».
Υλικά
- 1-1,5κ. κουνέλι (κομμένο σε μερίδες)
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 4 ώριμες ντομάτες
- 200γρ. χυμό ντομάτας
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι πιπέρι
Για την μαρινάδα
- 300 ml κοκκινο κρασί
- 1 σφηνάκι ξύδι
- 4 φύλλα δάφνης
- Για τα μακαρόνια
- 1 συσκευασία μακαρόνια Ν.10
- 1 κουταλιά βούτυρο ή 30 ml ελαιόλαδο
- Τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξηρό ανθότυρο
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα κομμάτια το κουνέλι σε ένα μπολ με κόκκινο κρασί , ξίδι και φύλλα δάφνης να μαριναριστεί για 1-2 ώρες. Στην συνέχεια σουρώνουμε την μαρινάδα και κρατάμε την μισή ποσότητα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κομμάτια το κουνέλι. Σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με την μαρινάδα και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες ,το χυμό ντομάτας, την κανέλα και τις δάφνες, αλατίζουμε και ανακατεύουμε για λίγο.
- Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφτεί το κουνέλι. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1,5 ώρα περίπου.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Καίμε 1 κουταλιά βούτυρο ή 20ml ελαιόλαδο και τα περιχύνουμε.
- Σερβίρουμε με κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξηρό ανθότυρο. Περιχύνουμε τα μακαρόνια με αρκετή κόκκινη σάλτσα και 2-3 γενναία κομμάτια κουνέλι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης