Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο το αγαπούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι το κρέας που βοήθησε πολλούς ανθρώπους και τα παιδιά τους να τραφούν τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. Τότε στα χωριά, πολλά νοικοκυριά φρόντιζαν να εκτρέφουν μαζί με τ’ άλλα οικόσιτα και κουνέλια σε κλουβιά. Ήταν οι εποχές που τα νοικοκυριά της υπαίθρου κατανάλωναν πολλά χόρτα, όσπρια και ότι μπορούσαν να συλλέξουν από την φύση και να καλλιεργήσουν στον κήπο τους. Ήθελαν «ν’άχουν το κάθε πράγμα στο σπίτι τους». Έτσι μάθανε γενιές και γενιές. Να ναι δικό τους από τα χέρια τους. Μάθανε να το φτιάχνουν με δέκα διαφορετικούς τρόπους κοκκινιστό, στιφάδο, λεμονάτο, τηγανιτό, κρασάτο, γεμιστό με ρύζι, γεμιστό με τυρί και δυόσμο.
Η απαιτητική φροντίδα των κουνελιών σε σχέση με τα πουλερικά και τ’ άλλα οικόσιτα και τα νέα καταναλωτικά πρότυπα κρεάτων, μείωσε σταδιακά τη συνήθεια αυτή χωρίς όμως να μειωθεί σημαντικά η διάθεση να έχουν στο τραπέζι τους αυτό το έδεσμα.
Οι νοικοκυρές ξέρουν να το μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους και να το συνδυάζουν με διάφορα υλικά. Μια καλή επιλογή είναι λεμονάτο σε κατσαρόλα που μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε με ακρίβεια γευστικές εντάσεις στη σάλτσα ώστε να μην στεγνώσει και να βγει μαλακό και τρυφερό.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη