Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κουνέλι λεμονάτο

11 Φεβρουάριος, 2021

Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο το αγαπούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι το κρέας που βοήθησε πολλούς ανθρώπους και τα παιδιά τους να τραφούν τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. Τότε στα χωριά, πολλά νοικοκυριά φρόντιζαν να εκτρέφουν μαζί με τ’ άλλα οικόσιτα και κουνέλια σε κλουβιά.  Ήταν οι εποχές που τα νοικοκυριά της υπαίθρου κατανάλωναν πολλά χόρτα, όσπρια και ότι μπορούσαν να συλλέξουν από την φύση και να καλλιεργήσουν στον κήπο τους.  Ήθελαν «ν’άχουν το κάθε πράγμα στο σπίτι τους». Έτσι μάθανε γενιές και γενιές. Να ναι δικό τους από τα χέρια τους.  Μάθανε να το φτιάχνουν με δέκα  διαφορετικούς τρόπους κοκκινιστό, στιφάδο, λεμονάτο, τηγανιτό, κρασάτο, γεμιστό με ρύζι, γεμιστό με τυρί και δυόσμο.

Η απαιτητική φροντίδα των κουνελιών σε σχέση με τα πουλερικά και τ’ άλλα οικόσιτα και τα νέα καταναλωτικά πρότυπα κρεάτων, μείωσε σταδιακά τη συνήθεια αυτή χωρίς όμως να μειωθεί σημαντικά η διάθεση να έχουν στο τραπέζι τους αυτό το έδεσμα.

Οι νοικοκυρές ξέρουν να το μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους και να το συνδυάζουν με διάφορα υλικά. Μια καλή επιλογή είναι λεμονάτο σε κατσαρόλα που μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε με ακρίβεια γευστικές εντάσεις στη σάλτσα ώστε να μην στεγνώσει και να βγει μαλακό και τρυφερό.

Υλικά

  • 1 κουνέλι Ρεθύμνου Αλεξανδράκης κομμένο σε μέτριες μερίδες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150ml άσπρο κρασί
  • 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
  • Αλάτι πιπέρι
  • Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τις μερίδες το κουνέλι, σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με  κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί, ρίχνουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα μέχρι να ψηθεί το κουνέλι.  Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσέχουμε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με ελάχιστο νερό.
  5. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα. Τέλος τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
  6. Μπορούμε να σερβίρουμε με ρύζι Επιλογή μου.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store