Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κρεατόπιτα

30 Νοέμβριος, 2022

Φέτος, λοιπόν, κάντε κι εσείς τη διαφορά, εκπλήσσοντας οικογένεια και φίλους με τη δική σας βασιλοκρεατόπιτα και κρύψτε το πολυπόθητο φλουρί στη νόστιμη αγκαλιά οποιουδήποτε είδους κρέατος προτιμάτε, ακόμα δε και κοτόπουλου ή κουνελιού.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μοσχάρι ελιά , κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. χοίρινη σπάλα , κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. αρνί μπούτι , κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1  κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα το λευκό μέρος σε ροδέλες
  • 100 ml κοκκινο γλυκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ. γλυκού ρίγανη
  • ¼ κ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ ή τραχανά γλυκό
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
  • 1 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για την ζύμη

  • 150γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 150γρ. γιαούρτι
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400γρ.αλευρι Γ.Ο.Χ.
  • 1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Για την επάλειψη

  • 1 αυγό
  • 2 κ. σούπας γάλα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε όλα τα κρέατα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  2. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη δάφνη, τη ρίγανη, την κανέλα, αλάτι ,πιπέρι και μία κούπα ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, με κλειστεί κατσαρόλα για περίπου μία ώρα φροντίζοντας να ανακατεύουμε κατά διαστήματα το φαγητό.
  3. Στη συνέχεια,  προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το μαϊντανό και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το αυγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε πολύ καλά.
  5. Αναμιγνύουμε το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ και τη μαγιά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε το ζύμωμα  μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί.
  6. Αφού είναι έτοιμο το ζυμάρι, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο κόβοντας μεγαλύτερο το ένα μέρος.
  7. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί 25cm  και τοποθετούμε το φύλλο καλύπτοντας τα πλαϊνά. Αδειάζουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.  Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και τοποθετούμε πάνω, κλείνουμε γύρω το φύλλο.
  8. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια  με ένα πινέλο.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 1 ώρα στην  χαμηλή σχάρα.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου:Κοκκινάκη Νεκταρία