Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κρεμμυδόπιτά με χωριάτικο φύλλο

29 Δεκέμβριος, 2022

Η κρεμμυδόπιτα εύλογα μαρτυρά και το όνομά της, ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα λαχανικά, το κρεμμύδι. Μία από τις εμβληματικότερες συνταγές αυτής της κατηγορίας αποτελεί η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου, όπου εκτός από τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια και τα αρωματικά χόρτα, όπως ο άνιθος, ο δυόσμος και ο μάραθος, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει κυρίως η πεντανόστιμη ντόπια τυροβολιά, ένα είδος τοπικής ξυνομυζήθρας, ο κρεμώδης και ξινούτσικος χαρακτήρας της οποίας ταιριάζει εξίσου σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την κρεμμυδένια της Φολεγάνδρου, τη χαρακτηριστικότερη καλασούνα -όπως ονομάζονται οι πίτες στο τοπικό ιδίωμα- του νησιού, στην οποία το γευστικό ενδιαφέρον μονοπωλούν τα ξερά κρεμμύδια και το σουρωτό, η τοπική ξυνομυζήθρα, σε συνδυασμό πάντα με το χειροποίητο φύλλο που αγκαλιάζει πάνω-κάτω την ευαίσθητη γέμιση.

Υλικά

Για την γέμιση:

  • 600 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. φέτα
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • Μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Αρχικά αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο εργασίας για τουλάχιστον 2 ώρες να ξεπαγώσει.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφριά.
  3. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι και κύμινο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  5. Αφού κρυώσει, χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε στη γέμιση, προσθέτουμε επίσης την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
  6. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί. Τοποθετούμε τρία φύλλα στον πάτο ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  7. Απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια και συνεχίζουμε καλύπτοντας με τα υπόλοιπα τρία φύλλα ραντίζοντας ξανά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  8. Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
  9. Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
  11. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης