Η κρεμμυδόπιτα εύλογα μαρτυρά και το όνομά της, ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα λαχανικά, το κρεμμύδι. Μία από τις εμβληματικότερες συνταγές αυτής της κατηγορίας αποτελεί η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου, όπου εκτός από τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια και τα αρωματικά χόρτα, όπως ο άνιθος, ο δυόσμος και ο μάραθος, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει κυρίως η πεντανόστιμη ντόπια τυροβολιά, ένα είδος τοπικής ξυνομυζήθρας, ο κρεμώδης και ξινούτσικος χαρακτήρας της οποίας ταιριάζει εξίσου σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την κρεμμυδένια της Φολεγάνδρου, τη χαρακτηριστικότερη καλασούνα -όπως ονομάζονται οι πίτες στο τοπικό ιδίωμα- του νησιού, στην οποία το γευστικό ενδιαφέρον μονοπωλούν τα ξερά κρεμμύδια και το σουρωτό, η τοπική ξυνομυζήθρα, σε συνδυασμό πάντα με το χειροποίητο φύλλο που αγκαλιάζει πάνω-κάτω την ευαίσθητη γέμιση.
Υλικά
Για την γέμιση:
- 600 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 80ml ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 200 γρ. φέτα
- 1/2 κουταλάκι κύμινο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 100ml ελαιόλαδο
- Μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο εργασίας για τουλάχιστον 2 ώρες να ξεπαγώσει.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφριά.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι και κύμινο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει, χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε στη γέμιση, προσθέτουμε επίσης την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί. Τοποθετούμε τρία φύλλα στον πάτο ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια και συνεχίζουμε καλύπτοντας με τα υπόλοιπα τρία φύλλα ραντίζοντας ξανά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
- Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
- Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης