Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κρητικά χορτοπιτάκια

13 Απρίλιος, 2021

Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που αρέσουν σε όλους. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις αγριόχορτα. Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις επισκέπτες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά που μπαίνει πάνω στο τραπέζι μαζί με φαγητό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα χορτοπιτάκια πάνω στο τραπέζι και να μην απλώσεις το χέρι σου να δοκιμάσεις. Μαζί με τα τυροπιτάκια είναι από τα εκλεκτότερα ορεκτικά των Κρητικών. Τα λατρεύουν! Στο άψε σβήσε μια Κρητικιά νοικοκυρά σου φτιάχνει χορτοπιτάκια όταν τα έχει χόρτα στη κουζίνα της. Το αλεύρι και το λάδι δεν λείπει ποτέ. Ώσπου να πεις κύμινο φτιάχνουν ζύμη και ανοίγουν το φύλλο. Βγάζουν την γέμιση με χόρτα που έχουν στο ψυγείο και βάζουν το τηγάνι με το παρθένο ελαιόλαδο στη φωτιά. Σε πέντε λεπτά τα τηγανιτά χορτοπιτάκια είναι καυτά στο πιάτο.

Οι παλιές Κρητικές νοικοκυρές της υπαίθρου, φρόντιζαν όλη την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης να έχουν χόρτα στην κουζίνα τους. Η ελληνική φύση είναι πλούσια σε αυτά. Η γη έχει μουσκέψει με βρόχινο νερό και έχουν φυτρώσει λάχανα, λαγουδοφάς, αρχατζίκοι, αγριομαϊντανός, αγριόπρασο, συγκλιμίδια, χόρτα που μπορείς να φτιάξεις νόστιμα χορτοπιτάκια και ένα σορό άλλες λιχουδιές.

 

Υλικά

Για το ζυμάρι

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 100mlελαιόλαδο
  • 20γρ. αλάτι
  • 20ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 30ml χυμό λεμόνι
  • 500-550ml νερό

 

Για τη γέμιση

  • 300γρ. σπανάκι
  • 300γρ. σέσκουλα
  • 500γρ. διάφορα  χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, λαγουδόχορτο, λάπαθα  γενικά ότι άγρια χόρτα ξέρουμε)
  • 1 ματσάκι μάραθα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 150ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά

  • 200γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά  υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
  2. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά μας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να βγουν τα υγρά τους. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό και αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν ρίχνουμε τα μπαχαρικά  και το τυρί (αν επιλέξουμε να βάλουμε τυρί).
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη και ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας με πλάστη ή με τη μηχανή των ζυμαρικών. Δεν θέλουμε πολύ λεπτό φύλλο. Με τη βοήθεια από ένα πιατάκι ή κουπ κόβουμε τα φύλλα μας. Στο μισό φύλλο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε με το άλλο μισό. Πιέζουμε με ένα πιρούνι για να κλείσει καλά. Μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
  4. Μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ή σε μια λαδόκολλα όλα τα χορτοπιτάκια.
  5. Τα τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν.
  6. Βγάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Tips

Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα βγάζουμε 20 λεπτά πριν τα τηγανίσουμε.

Αν μας περισσέψει φύλλο το κρατάμε στη κατάψυξη για κάποια άλλη παρασκευή ή ανοίγουμε φύλλο, το κόβουμε σε τετράγωνα, το τηγανίζουμε και σερβίρουμε με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store