Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που αρέσουν σε όλους. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις αγριόχορτα. Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις επισκέπτες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά που μπαίνει πάνω στο τραπέζι μαζί με φαγητό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα χορτοπιτάκια πάνω στο τραπέζι και να μην απλώσεις το χέρι σου να δοκιμάσεις. Μαζί με τα τυροπιτάκια είναι από τα εκλεκτότερα ορεκτικά των Κρητικών. Τα λατρεύουν! Στο άψε σβήσε μια Κρητικιά νοικοκυρά σου φτιάχνει χορτοπιτάκια όταν τα έχει χόρτα στη κουζίνα της. Το αλεύρι και το λάδι δεν λείπει ποτέ. Ώσπου να πεις κύμινο φτιάχνουν ζύμη και ανοίγουν το φύλλο. Βγάζουν την γέμιση με χόρτα που έχουν στο ψυγείο και βάζουν το τηγάνι με το παρθένο ελαιόλαδο στη φωτιά. Σε πέντε λεπτά τα τηγανιτά χορτοπιτάκια είναι καυτά στο πιάτο.
Οι παλιές Κρητικές νοικοκυρές της υπαίθρου, φρόντιζαν όλη την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης να έχουν χόρτα στην κουζίνα τους. Η ελληνική φύση είναι πλούσια σε αυτά. Η γη έχει μουσκέψει με βρόχινο νερό και έχουν φυτρώσει λάχανα, λαγουδοφάς, αρχατζίκοι, αγριομαϊντανός, αγριόπρασο, συγκλιμίδια, χόρτα που μπορείς να φτιάξεις νόστιμα χορτοπιτάκια και ένα σορό άλλες λιχουδιές.
Υλικά
Για το ζυμάρι
Για τη γέμιση
Προαιρετικά
Εκτέλεση
Tips
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα βγάζουμε 20 λεπτά πριν τα τηγανίσουμε.
Αν μας περισσέψει φύλλο το κρατάμε στη κατάψυξη για κάποια άλλη παρασκευή ή ανοίγουμε φύλλο, το κόβουμε σε τετράγωνα, το τηγανίζουμε και σερβίρουμε με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη