Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κρητική στραπατσάδα

09 Σεπτέμβριος, 2020

Συνήθως η πρώτη συνταγή που καλείτε να φτιάξει κάποιος όταν πρωτοπατά στα πλακάκια της κουζίνας. Η πρώτη απόπειρα των εφήβων να φτιάξουν κάτι νόστιμο, η πιο γευστική λύση με ελάχιστα υλικά όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, οι αναμνήσεις μας από τα οικογενειακά βραδινά, στιγμές θαλπωρής. Γιατί μια στραπατσάδα μπορεί.

Τέτοια εποχή τα μποστάνια στο χωριό είναι γεμάτα από κατακόκκινες, γλύκες και αρωματικές ντομάτες. Οι κοτούλες κάθε πρωί μας δίνουν τα φρέσκα αυγουλάκια.

Από παιδί μου άρεσε να πηγαίνω να μαζεύω μόνη τα υλικά μέσα στο  καλάθι. Ο παππούς, με έπαιρνε κάθε πρωί να πάμε στον κήπο και στο κοτέτσι που είχε λίγο έξω από το χωριό. Με είχε μάθει να μαζεύω τα κηπευτικά, να ταΐζω και να ποτίζω τα ζωντανά, να παίρνω τα αυγά με προσοχή.

Μαζί με τις κότες είχε και δυο γαλοπούλες «Κλώσες» τις έλεγε. Ιδιαίτερα πουλιά, με μεγάλα φτερά και έντονα χρώματα, αυτό που με εντυπωσίαζε ήταν το κόκκινο λειρί που είχαν κάτω από το λαιμό τους.

Όταν μπαίναμε στο κοτέτσι οι όρνιθες (κότες) άρχιζαν να τρέχουν πέρα δοθε, οι γαλοπούλες όμως ήταν ήσυχες, μας κοιτούσαν μάλλον διερευνητικά. Το παιχνίδι το δικό μου ήταν να τις ξεσηκώνω και να αρχίζω να τους φωνάζω.

-κλω, κλω, κλω, κλω

Και αυτές να απαντούν κατά τον ίδιο τρόπο, λες και πιάναμε τη κουβέντα. Άρχιζα να τρέχω, να τις κυνηγώ και να χτυπώ τα χέρια μου δυνατά. Αυτές άνοιγαν τα φτερά τους, έτρεχαν και φώναζαν, να γίνεται χαμός στο κοτέτσι. Ο παππούς να με μαλώνει.

-Θα σου χιμήξει (ορμίσει) ο αρσενικός καμιά ώρα και θα σου πω εγώ.

Έτσι και έγινε, μια από τις πολλές έγινα εγώ το παιχνίδι τους. Με πήρε στο κυνήγι και με τσίμπησε στο γόνατο, οι φωνές και τα κλάματα μου ακούστηκαν σε όλο το χωριό.

-Ε μα, μια δυο καλά να πάθεις, στα έλεγα εγώ.

Δεν ξανά μπήκα στο κοτέτσι για πολλά χρόνια, πήγαινα στο κήπο που ήταν δίπλα αλλά στο κοτέτσι δεν ξανά σίμωσα, μόνο από μακριά συνέχισα να τους φωνάζω.

Πάμε τώρα να σας πω τα μυστικά για την πιο νόστιμη στραπάτσαρα.

 

Υλικά

3 ώριμες ντομάτες

4 κουταλιές ελαιόλαδο

¼ κουταλάκι ρίγανη

½ κουταλάκι ζάχαρη

6 αυγά

Αλάτι πιπέρι

50γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα ή ξυσμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες και τις ξύνουμε σε ένα μπόλ.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελάχιστα τα αυγά με ένα πιρούνι και περιχύνουμε την ντομάτα.

Ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να πήξει το αυγό και αποσύρουμε από τη φωτιά (δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ).

Ρίχνουμε πάνω το τυρί, ξύνουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε ζεστό μέσα στο τηγάνι.

Καλή επιτυχία!!!