Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κριτσίνια με γραβιέρα

01 Οκτώβριος, 2020

Ήταν η ώρα που οι τρίδυμες αδερφάδες οι Φουκαροπούλες στέκουνταν πίσω από την πόρτα τους, όρθιες, η μια κολλητά στην άλλη, είχαν ανοίξει τρεις τρύπες αψηλά στην πόρτα, κολνούσαν απάνω τη μούρη, μελετούσαν τους διαβάτες και ξόμπλιαζαν του καθενούς τα κουσούρια και τις χάρες. Γεροντοκόρες και οι τρεις, είχαν από γεννητάτα κάτασπρα μαλλιά, φρύδια και τσίνουρα και κόκκινα ρουμπίνι μάτια, σαν του κουνελιού. Δεν έβγαιναν μέρα ποτέ έξω, δεν μπορούσαν, λέει, να δουν καλά στο φως του ήλιου και λαχτάριζαν να βραδιάσει, να σταθούν πίσω από τα τρία τρυπαλάκια και να χαζεύουν τον κόσμο που περνούσε. Κακές γλώσσες, φαρμακούσες, μες από τα τρυπαλάκια που κοίταζαν τον κόσμο δεν τους ξέφευγε μήτε μύγα, ο δρόμος ήταν περαστικός, γωνιά το σπίτι τους, εκεί που τελειώνει ο τούρκικος μαχαλάς κι αρχινούν τα χριστιανικά σπίτια. Όλους τους έβλεπαν, και κολούσαν στον καθένα και το παρατσούκλι του, που ολοζωής πια δεν τους ξεκολνούσε. Αυτές ήταν που `χαν παρανομιάσει και τον καπετάν Μιχάλη ''Κάπρο''. Αυτές είχαν παρανομοιάσει και τον αδελφό του το δάσκαλο, ''Τίτυρο''. Γιατί μια φορά που του `φερε ο πατέρας του από το χωριό ένα μεγάλο τυρί ο καλαμαράς ο γιος του ξεφώνισε: ''Τί τυρός είναι αυτός πάτερ;'' Το `μαθαν οι Φουκαροπούλες και τον έβγαλαν Τίτυρο.''

[ Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη ''Καπετάν Μιχάλης''. Πρέπει οπωσδήποτε να ήταν γραβιέρα μεγάλη, για να κάνει τέτοια εντύπωση]

 

Υλικά

  • 100ml ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 αυγό
  • 100ml νερό
  • 450γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
  • 1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • Αλάτι πιπέρι
  • 100γρ. ξυσμένη γραβιέρα

Για το πασπάλισμα

  • 150γρ. ξυσμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.  Συνεχίζουμε ρίχνοντας  το νερό και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά. Προσθέτουμε μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 20 λεπτά.
  3. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το ξυσμένο τυρί για το πασπάλισμα. Έχουμε επίσης δίπλα μας ένα πιάτο με λίγο νερό.
  4. Δημιουργούμε  περίπου 25 μπαλάκια και πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια στο πάχος του δαχτύλου.
  5. Βουτάμε τα κριτσίνια ελάχιστα μέσα στο νερό και κυλάμε στη γραβιέρα.
  6. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμους για 30-40 λεπτά περίπου.
  7. Αφού ψηθούν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης,,Κείμενο: Γιώργος Βιτώρος, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store