Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κωκ ταψιού

05 Μάιος, 2023

Ακριβώς το γεγονός ότι μπορούμε να τα βρούμε και να τα απολαύσουμε παντού, καθιστά την σπιτική παρασκευή τους λίγο σπάνια, μιας και όλοι έχουμε κατά νου τουλάχιστον ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο ή ένα ντιζαϊνάτο bakery, για να προμηθευτούμε τα μικρά, ολοστρόγγυλα, λαχταριστά κι ολόφρεσκα κοκάκια μας, από τα οποία προφανώς δεν τρώμε ποτέ μόνον ένα! Ως συνοδευτικό του απογευματινού καφέ, ως απολαυστικό τσιμπολόγημα στο break του γραφείου, ως υγιεινό snack για το lunch box του μικρού μας μαθητή, κάθε μέρα και κάθε στιγμή αποτελεί ευκαιρία για το αγαπημένο ρετρό γλυκάκι μικρών και μεγάλων. Πόσο μάλλον όταν πλέον υπάρχουν τόσες παραλλαγές τους, έτοιμες να ικανοποιήσουν τα πιο δύσκολα γούστα, με κωκάκια σε γεύσεις φράουλας, cookies, τιραμισού, λεμονιού, μαστίχας, black forest, ferrero και τόσες άλλες, καλυμμένα με γενναία δόση μαύρης σοκολάτας ή γάλακτος, περισσότερο ή λιγότερο σιροπιασμένα, πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς ή πολύχρωμη τρούφα.

 

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 150 γρ.  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  •  

Για το σιρόπι:

  • 150 ml νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Φλούδα από ένα λεμόνι

 

Για την κρέμα:

  • 1 l γάλα
  • 100 γρ. κόρν φλάουερ
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κρόκο αυγό

 

Για το γλάσο:

  • 150 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. βούτυρο

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά θα πρέπει να φτιάξουμε το παντεσπάνι. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
  3. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή βάση και απλώνουμε στον πάτο λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα  την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  4. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.
  5. Για την κρέμα, κρατάμε μία κούπα γάλα και το υπόλοιπο αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη. Σε ένα Μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, το κόρν φλάουερ και τον κρόκο και χτυπάμε με ένα σύρμα.
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το μείγμα με το αυγό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου καθώς και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα σκεύος και καλύπτουμε μεμβράνη που θα εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
  9. Για το γλάσο , σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσει. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  10. Για να στήσουμε το γλυκό
  11. Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι. Μεταφέρουμε το κάτω μέρος σε μία πιατέλα και περιχύνουμε με το μισό σιρόπι. Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι.
  12. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το γλάσο και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
  13. Όταν είναι έτοιμο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store