Η λαδένια είναι μια μοναδική, καθαρά Κιμωλιάτικη γεύση που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη και κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Γίνεται με λίγα απλά υλικά και θυμίζει πίτσα με χοντρό ζυμάρι. Συνταγή παραδοσιακή, που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχθηκε το νησί από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε. Τη χαρακτηριστική γεύση της την παίρνει από το παρθένο ελαιόλαδο και την φρέσκια, ώριμη ντομάτα. Στο νησί την λένε λαδόπιτα λόγο του άφθονου λαδιού που περιείχε το ζυμάρι μαζί με τον πάτο του ταψιού, γεγονός που θεωρούταν ως μυστικό της επιτυχίας της.
Λαδένια φτιάχνουν και στη Φολέγανδρο. Ανάλογα με τη γέμιση οι πίτες Φολεγάνδρου λέγονται λαδένιες, καρπουζένιες ή αδιαγγουρένια, χορτένιες, μελένιες, κολοκυθένιες, κρεμμυδένιες ή σουρωτένια ή καλασούνα (πίτα).
Η πίτα είναι το φαγητό της ανάγκης, αφού είναι ένα γρήγορο στην παρασκευή φαγητό, που μπορείς εύκολα να το καταναλώσεις εκτός σπιτιού ή στο χώρο της δουλειάς. Οι συνδυασμοί των τροφίμων, που περιέχουν οι πίτες, καθώς και οι περιστάσεις κατανάλωσης τους, είναι ξεχωριστές.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη