PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Λαδένια Κιμώλου

εικονίδιο ημερομηνίας

09 Μάρτιος, 2021

Η λαδένια είναι μια μοναδική, καθαρά Κιμωλιάτικη γεύση που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη και κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Γίνεται με λίγα απλά υλικά και θυμίζει πίτσα με χοντρό ζυμάρι. Συνταγή παραδοσιακή, που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχθηκε το νησί από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε. Τη χαρακτηριστική γεύση της την παίρνει από το παρθένο ελαιόλαδο και την φρέσκια, ώριμη ντομάτα. Στο νησί την λένε λαδόπιτα λόγο του άφθονου λαδιού που περιείχε το ζυμάρι μαζί με τον πάτο του ταψιού, γεγονός που θεωρούταν ως μυστικό της επιτυχίας της.

Λαδένια φτιάχνουν και στη Φολέγανδρο. Ανάλογα με τη γέμιση οι πίτες Φολεγάνδρου λέγονται λαδένιες, καρπουζένιες ή αδιαγγουρένια, χορτένιες, μελένιες, κολοκυθένιες, κρεμμυδένιες ή σουρωτένια ή καλασούνα (πίτα).  

Η πίτα είναι το φαγητό της ανάγκης, αφού είναι ένα γρήγορο στην παρασκευή φαγητό, που μπορείς εύκολα να το καταναλώσεις εκτός σπιτιού ή στο χώρο της δουλειάς. Οι συνδυασμοί των τροφίμων, που περιέχουν οι πίτες, καθώς και οι περιστάσεις κατανάλωσης τους, είναι ξεχωριστές.

Υλικά

400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γραμμάρια ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι ζάχαρη

1πρέζα αλάτι

180ml χλιαρό νερό

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

150ml ελαιόλαδο

Ρίγανη 

Χοντρό θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε. Την τελευταία φορά που θα ρίξουμε νερό, προσθέτουμε μαζί και το αλάτι.  Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη, που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας.

Έπειτα, σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τη ζύμη σιγά-σιγά με τα χέρια μας. Ανοίγουμε τη ζύμη έτσι, ώστε να απλωθεί σε όλο το ταψί.

Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια το κρεμμύδι και στη συνέχεια τις ντομάτες.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά.

Βγάζουμε τη λαδένια μας από τον φούρνο και τη μεταφέρουμε σε μία ξύλινη επιφάνεια. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη