Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Λαλάγγια Μάνης

31 Οκτώβριος, 2022

Η παραδοσιακή μανιάτικη μαγειρική ήταν ανέκαθεν λιτή, γήινη και απλή, εξαρτημένη από τα ελάχιστα προϊόντα που έβγαζε τούτος ο τόπος. Με λίγο νεράκι και αλευράκι, για παράδειγμα, παρασκεύαζαν ποικιλία από γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές, τηγανισμένες σε μπόλικο ελαιόλαδο, όπως οι τραβηχτές πίτες, οι δίπλες και βέβαια τα περίφημα λαλάγγια, οι τηγανίδες της Μάνης. Τα εθιστικά τραγανά αυτά κουλούρια, που τηγανίζονται σε άφθονο λάδι, αποτελούν παράδοση για τη συγκεκριμένη περιοχή της Λακωνικής και Μεσσηνιακής Μάνης και δεν λείπουν από κανένα μανιάτικο σπίτι, κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, όπως των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Τα λαλάγγια στη Μάνη συνοδεύονται είτε με τυρί και ελιές, ως μεζές, είτε με μέλι και κανέλα ή καρύδια, ως γλύκισμα πλέον. Δοκιμάστε τα σε όποιο συνδυασμό επιθυμείτε, ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα και σίγουρα θα τα λατρέψετε!

Υλικά

  • 300 ml χίλιαρο νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 700 -750 γραμ. αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό,  τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  2. Στη συνέχεια,  προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κοσκινίζουμε.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή  και εύπλαστη ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.
  6. Αφού έχει περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο  εργασίας. Χωρίζουμε σε μπάλες όσο ένα καρύδι. Πλάθουμε σε κορδόνια και τυλίγουμε σε σχήμα σπείρας ή σε διαφορά σχήματα.
  7. Αφού τελειώσουμε με όλα ξεκινάμε να τηγανίζουμε.
  8. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία.
  9. Ρίχνουμε  σε δόσεις τα λαλάγγια  και ψήνουμε 3 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
  10. Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  11. Μπορούμε να απολαύσουμε με μέλι, κανέλα και καρύδια ή ζάχαρη με κανέλα ή ακόμα με τυρί και ελιές. Η επιλογή δική σας!

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store